Groepsfoto met deelnemers boomfeestdag 2023
Fotograaf: Rob Voss

Gemeente plant 100 bomen met scholen op Kasteelplein voor Boomfeestdag

Vandaag, woensdag 15 november, wordt het Kasteelplein in Apeldoorn groener dan ooit door de jaarlijkse Boomfeestdag. Deze bijzondere gebeurtenis brengt Apeldoorners samen om de stad te vergroenen door het planten van 100 nieuwe bomen.

De keuze voor deze grote boomplantactie viel dit jaar op het Kasteelplein. Het doel is om de leefomgeving en luchtkwaliteit te verbeteren en een groene oase te maken voor bewoners en bezoekers. Basisschool IKC Vindingrijk, mbo-school Yuverta uit Velp, IVN en de gemeente Apeldoorn hebben de handen ineengeslagen om 100 nieuwe bomen te planten. Hiermee is de aftrap gegeven voor de vergroening van het Kasteelplein.

Wethouder Klimaat en Natuur, Danny Huizer, hecht veel waarde aan deze dag: "De Boomfeestdag is een geweldige kans voor inwoners om samen te werken aan een groenere toekomst voor Apeldoorn. Het is prachtig dat er weer 100 bomen zijn geplant. Bomen maken onze stad groener, zorgen voor verkoeling en dragen bij aan het vasthouden van regenwater. De bomen in onze gemeente vormen echt de skyline van Apeldoorn. " 

Wethouder Danny Huizer plant boom met kinderen
Fotograaf: Rob Voss

Ook Berg en Bos krijgt 1000 bomen

De groene golf zet volgende week voort. Op woensdag 22 november zullen 60 kinderen van de Heuvellaanschool samen IVN, mbo-school Yuverta en de gemeente 1000 kleine boompjes planten in Berg en Bos. Hoewel dit niet op de officiële Boomfeestdag plaatsvindt, is november duidelijk uitgeroepen tot een uitstekende maand voor boomplantactiviteiten.

Provincie Gelderland Draagt Bij aan Hitte Stress Maatregelen

In dit project op het Kasteelplein draagt de provincie Gelderland maar liefst 60.000 euro bij om hittestress aan te pakken. Dit extra geld zorgt onder andere voor extra bomen, planten en het verminderen van verharding op het Kasteelplein. Daarnaast heeft de provincie nog eens 190.000 euro aan subsidie verstrekt voor anti-hittemaatregelen bij de Voorwaarts en de Arnhemseweg.

Het ontstaan van de Nationale Boomfeestdag

De Nationale Boomfeestdag is begonnen in Apeldoorn, waar op 10 april 1957 de allereerste officiële landelijke Boomfeestdag plaatsvond. Vanaf die tijd vieren we elk jaar nationaal deze dag om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven om een boom te planten. Dit is vaak een mooie natuurervaring voor kinderen, waarbij ze met hun eigen handen iets positiefs bijdragen aan de natuur. Daarnaast helpt het om de waarde van bomen te begrijpen en door te geven aan familie en vrienden.

Uw Reactie
Uw Reactie