De Praatbank
Ga het gesprek aan op de praatbank in het Stadhuis Fotograaf: Rob Voss

Gemeente stimuleert inwoners zich voor te bereiden op de oude dag

Twee kleurrijke bankjes reizen aankomende maanden door Apeldoorn. Bijzondere bankjes, want zij nodigen alle inwoners die erop gaan zitten uit voor een gesprek over ‘de oude dag’. Met vragen, stellingen en dilemma’s. Want hoe wil je oud worden? En wat kan je doen voor jezelf en anderen? De bankjes zijn onderdeel van een campagne van gemeente Apeldoorn en 18 organisaties om het gesprek over de oude dag te stimuleren.

Gemeente Apeldoorn gaat de aankomende jaren extra investeren in het onderwerp ‘je oude dag’ onder de noemer ‘Praat vandaag over morgen’. De gemeente nam het initiatief voor een gemeentelijk  netwerk met verschillende Apeldoornse organisaties met een eigen expertise. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, ondersteuning, wonen of mantelzorg. Voor Apeldoornse organisaties is nog mogelijk om aan te sluiten bij dit netwerk.

Twee vrouwen in gesprek op de praatbankGa het gesprek aan op de Praatbank. Foto: Rob Voss

Het gesprek starten

Voor de campagne zijn twee bankjes gemaakt door medewerkers van werkvoorziening Tavaris van Riwis. Deze vrolijk gekleurde bankjes reizen langs de locaties van de netwerkpartners. Bij de bankjes horen kaartjes met vragen, stellingen en dilemma’s om de gesprekken op te starten en inhoud te geven. De netwerkpartners kunnen in de periode dat het bankje op hun locatie staat de campagne aanvullen. Bijvoorbeeld met het geven van voorlichting, het organiseren van bijeenkomsten of laten zien waarvoor inwoners bij hen terecht kunnen. Op de volgende plaatsen staat de komende tijd een praatbankje:

  • Van18 januari tot 5 februari 2024 in de hal van het stadhuis, Marktplein 1.
  • Van 5 februari tot 21 februari 2024 bij dagbesteding PWA, Prins Willem Alexanderlaan 1419.
  • Van 21 februari tot 13 maart 2024 bij Ontmoet&Co, Roggestraat 35.
  • Van 13 maart tot 27 maart 2024 bij Talma Borgh, Fortlaan 47.

Video: Gemeente Apeldoorn

Hoe wil je oud worden?

Iedereen kan meedoen aan het gesprek over morgen. De gesprekken moeten antwoorden opleveren op vragen als: Hoe wil je zelf oud worden? Wat kun je betekenen voor ouderen in jouw omgeving? Wat verwacht je van je naasten, je buurt of van de overheid? En zijn die verwachtingen realistisch? Wat kun je nu al regelen voor jezelf? Wat kun je al doen voor je ouders, zodat zij straks op een prettige manier oud kunnen worden?

Met elkaar in gesprek

Wethouder Anja Prins en Lineke Maat, directeur van de Kap (organisatie voor mantelzorgondersteuning en vrijwilligers), startten de campagne op 18 januari in het stadhuis. Ze namen op plaats op het praatbankje om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van de gesprekkaarten. De vragen gaan onder andere over wonen, eigen regie, zelfredzaamheid, sociale contacten, mantelzorg en zingeving. Het bankje staat tot het einde van de maand in de hal van het stadhuis. Inwoners zijn van harte welkom om plaats te nemen op het bankje en met elkaar in gesprek te gaan.

Nadenken over de toekomst

Wethouder Prins nodigt inwoners uit om over hun oude dag in gesprek gaan en voorbereidingen treffen. “Nederland vergrijst en de zorg verandert. Daarom is het hard nodig om te praten over hoe het leven er in de nabije toekomst uitziet. We moeten nadenken over de vraag hoe we als samenleving de zorg voor ouderen gaan organiseren. Want iedereen wil op een prettige manier leven, ook oudere mensen. Uit onderzoek blijkt dat mensen nauwelijks nadenken of praten over deze levensfase. Voorbereiden op de oude dag wordt vaak vooruit geschoven. Het is belangrijk dat we dat veranderen. Samen als inwoners, partners in de stad en gemeente.”

Op tijd keuzes maken

Door het gesprek te voeren over ouder worden, wordt het makkelijker om op tijd keuzes te maken. Dit helpt ouderen bij het langer zelfstandig kunnen wonen, eigen regie houden en het hebben en houden van een sociaal netwerk. Het gesprek voeren heeft nog meer voordelen: gemeente en netwerkpartners krijgen waardevolle informatie om hun dienstverlening aan te passen of informatie te verduidelijken.

Hoe wil Nederland oud worden?

In 2023 deed ActiZ, branchevereniging van zorgprofessionals, onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar hoe zij oud wil worden. En in hoeverre mensen nu al bezig zijn met hun oude dag. Meer dan de helft van alle Nederlanders blijkt nooit met anderen te praten over hun oude dag. Het aantal mensen dat uitstelgedrag vertoont, groeit met de leeftijd. Zo stellen 50-plussers het treffen van voorbereidingen vaker uit, terwijl ze het belang ervan wel erkennen. Slechts een kwart van alle Nederlanders denkt er regelmatig over na. Een belangrijke conclusie is dat veel inwoners nog niet klaar zijn voor de oude dag en het gesprek over morgen vandaag moet plaatsvinden.

Meer informatie

Uw Reactie
Uw Reactie