Groene daken kleuren nieuwe Apeldoornse bushokjes

We maken onze stad steeds groener en duurzamer. Maar liefst 88 nieuwe bushokjes in de gemeente Apeldoorn krijgen namelijk een groen dak. Wethouder Danny Huizer plaatste vrijdag 22 maart zelf een groen dak op zo’n bushokje aan de Koning Stadhouderlaan.

Bijna de helft van alle bushokjes in Apeldoorn krijgt een groen dak, vooral in gebieden met weinig groen. De bushokjes worden bedekt met sedum-vetplanten. Deze planten helpen bij het verminderen van hittestress, houden water vast en nemen stofdeeltjes op uit de lucht. De levensduur van de daken verdubbelt door het sedum en het onderhoud is minimaal.

Ook al zijn de groene daken op de bushokjes niet zo groot, ze hebben wel een groot effect op het klimaat en hoe fijn het is om in de stad te wonen. Verder kunnen de groene bushokjes mensen inspireren zelf iets te doen voor een groenere omgeving. Zowel thuis als in de stad.

Danny Huizer plaatst groen dak

Wethouder Danny Huizer op een ladder bij het dak van een groen bushokje

Fotograaf: Peter Lous

Wethouder klimaat en natuur Danny Huizer plaatste vrijdag 22 maart de sedum-vetplantjes op het bushokje ter hoogte van appartementencomplex Kalshoven aan de Koning Stadhouderlaan. Huizer: “Door deze groene daken op de bushokjes vergroten we niet alleen het groenoppervlak, maar maken we de stad ook aantrekkelijker. Meer groen draagt bij aan de biodiversiteit, wat belangrijk is in een stad.”

Apeldoorn tuinstad

De nieuwe bushokjes zijn van buitenreclame-exploitant Global Media & Entertainment. Directeur Eric Kip: “Het groen op de daken van de bushokjes helpt niet alleen een duurzamere leefomgeving te maken. Het draagt ook bij aan het doel van de gemeente om van Apeldoorn de tuinstad van Nederland te maken. We zijn blij dat we hier komende 10 jaar een rol in mogen spelen.”

Uitbreiding subsidie groene dak

De gemeente Apeldoorn breidt de subsidieregeling voor groene daken dit jaar uit. Woningen met een bouwjaar tot 2020 komen in aanmerking voor subsidie. Het minimale groene dakoppervlak is vanaf nu 20 m². Deze uitbreiding gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2024.

Meer weten over het aanleggen van een groen dak? Kijk dan op www.apeldoorn.nl/groendak

Uw Reactie
Uw Reactie