We zoeken een huurder en daarmee een levendige invulling te geven aan de boerderij. Bij onze zoektocht zullen we kijken naar wat goed past bij het landgoed, onze betrokken partners en zeker ook bij het natuurgebied. Impressie: Gemeente Apeldoorn

Het Woldhuis 13

Op 9 januari 2023 is de restauratie gestart van Het Woldhuis 13 op Landgoed Woudhuizen. Deze monumentale langgevelboerderij uit 1865 werd gebruik als woning en in de deel gingen de koeien op stal. Na de restauratie is de boerderij klaar voor een nieuwe invulling. Maakt u van deze unieke boerderij een plek waar echt iets te beleven valt?

Te huur

Het Woldhuis 13 is een bijzondere plek, op het hart van het Landgoed en midden in de natuur. We zoeken een huurder en daarmee een levendige invulling aan de boerderij. Wilt u straks door middel van zaalverhuur inspirerende trainingen, workshops en teammeetings mogelijk maken? Of de vele voorbijkomende wandelaars en fietsers een kop koffie aanbieden midden in de natuur? Dan zijn wij op zoek naar u!

Impressie voorzijde Het Woldhuis 13
Impressie voorzijde Het Woldhuis 13.
Impressie achterzijde Het Woldhuis 13
Impressie achterzijde Het Woldhuis 13.

Bij onze zoektocht naar een huurder zullen we kijken naar wat goed past op Landgoed Woudhuizen, onze betrokken partners (IVN en Natuurmonumenten) en zeker ook bij het natuurgebied. Wij zien een levendig stadslandgoed voor ogen, met aandacht voor de natuur en een plek voor iedereen. Het zou mooi zijn als Apeldoorn met de verhuur er een plek bij krijgt waar je kunt samenkomen, recreëren en geïnspireerd raakt. Het pand is te huur en zal naar verwachting klaar zijn tussen 1 april 2024 en 1 mei 2024.

De zuidwestelijke gevel van de boerderij rond 1975. Links achter de boerderij is nog net een hooiberg zichtbaar, die in de 1980er jaren helaas is gesloopt.
De zuidwestelijke gevel van de boerderij rond 1975. Links achter de boerderij is nog net een hooiberg zichtbaar, die in de 1980er jaren helaas is gesloopt. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Het Woldhuis 13 in de steigers.
Het Woldhuis 13 in de steigers. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Het gebied van het Woldhuis kent een lange geschiedenis. Het was in de 15e eeuw eigendom van de proosdij van het Lebuïnuskapittel in Deventer. In 1860 kocht de familie Tutein Nolthenius het westelijke deel van het landgoed. Later kwamen er uit deze familie twee burgemeesters van Apeldoorn: Pieter Marius Tutein Nolthenius (1864-1872) en zoon Henri Paul Jules Tutein Nolthenius (1888-1897). In deze periode werden het landhuis en deze landgoedboerderij gebouwd.

De boerderij werd rond 1865 gebouwd. Het was oorspronkelijk een dubbele boerderij met rug-aan-rug gelegen dwarsdelen. In het centrale deel van de boerderij lagen de stallen en aan de uiteinden van het langwerpige volume waren de woonvertrekken. Deze opzet is zeer bijzonder, en dat geldt ook voor de zes lage aanbouwen langs de lange gevels. Mogelijk was een gedeelte van het gebouw vroeger in gebruik als koetshuis.

Rond 1900 werden vele wijzigingen aangebracht. Oorspronkelijk waren de geveltoppen boven de woongevels voorzien van een houten beplanking. Deze werden vervangen door bakstenen geveltoppen. De noordoostelijke kant van de boerderij werd toen stal in plaats van woning. De dubbele houten schuifdeur in de achtergevel is toen ook ingebouwd. Maar de bijzondere bouwgeschiedenis van Woldhuis 13 is ondanks deze vernieuwingen nog steeds af te lezen.

Ruim een eeuw lang had familie Tutein Nolthenius het landgoed rondom Het Woldhuis in bezit. Maar in 1975 kocht de gemeente Apeldoorn het landgoed. Tegenwoordig zijn het landhuis en deze boerderij gemeentelijk monumenten. Nu wordt het boerderijgebouw gerestaureerd, zodat het voor nieuwe functies geschikt wordt en het monument langer behouden kan blijven.

We zijn begonnen met de restauratie. Sinds begin januari 2023 staat de boerderij in de bouwhekken. De eerste pannen zijn van het dak en dit betekent het begin van het herstel van het dak. Naar verwachting zijn alle restauratiewerkzaamheden klaar rond 1 januari 2024.

Straks…

Zorgt u middels zaalverhuur voor bijvoorbeeld een inspirerende vergadering of teamuitje in de boerderij. Daarnaast kunt u denken aan het verzorgen van een aanvullende lunch, diner of bijvoorbeeld een kookcursus als passende avondafsluiting.

Maar ook voor de particuliere markt heeft u ook plek. Zo kunt u op deze plek recreanten na een wandeling of fietstocht een kop koffie aanbieden midden in de natuur. Vanuit Landgoed Woudhuizen zijn er namelijk verschillende wandelroutes. Ook op de fiets bent u zo op De Veluwe, de binnenstad, Zutphen, Deventer, Voorst of één van de andere kleine dorpen.

De monumentale boerderij is straks klaar voor een nieuwe invulling. Als opdrachtgever van de restauratie zorgt de gemeente ervoor dat het casco (de schil van de boerderij) weer helemaal is zoals het hoort te zijn. Ook is er aan duurzaamheid gedacht. Het Woldhuis 13 is straks volledig gasloos en voorzien van zonnepanelen. De afwerking en verdere gebruikerswensen liggen bij de huurder. Hoe eerder u instapt als huurder, hoe meer u betrokken kunt zijn bij het proces.

Impressie Het Woldhuis 13.

Impressie Het Woldhuis 13.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van de makelaars kantoren.

Hunink en Holtrigter Woning- en Bedrijfsmakelaars

Loolaan 554
7315 AG Apeldoorn
055-5 220 226 

Rodenburg Makelaars 

Paslaan 20 
7311 AL Apeldoorn
055- 5 268 268

Uw Reactie
Uw Reactie