Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Mevrouw M.J. Jans-Groot Koerkamp krijgt koninklijke onderscheiding

Mevrouw M.J. (Riet) Jans-Groot Koerkamp (85 jaar) heeft op 17 november 2023 een koninklijke onderscheiding gekregen. Burgemeester Ton Heerts speldde haar in klein comité het lintje op dat hoort bij haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Jans is al meer dan 50 jaar vrijwilliger bij verschillende organisaties. Vanaf begin jaren ‘70 was zij onder meer bestuurslid van De Zonnebloem Apeldoorn en vrijwilliger bij Koninklijke Visio Het Loo Erf en Verzorgingshuis Hubertus. Ze werd ook lid van het oudercomité en het schoolbestuur van basisschool Sint Hubertus, waar ze met haar frisse kijk op de groei van kinderen naar volwassenheid een bijdrage heeft geleverd aan de veranderingen in het onderwijs in die tijd. Sinds 1970 heeft mevrouw Jans als vrijwilliger een bijdrage geleverd aan het reilen en zeilen van wat toen de Hubertusparochie, en nu de Emmaüs-parochie is.

Rond de eeuwwisseling kwamen er twee vrijwilligersactiviteiten bij. Zo’n 25 jaar lang heeft mevrouw Jans bij woonzorgcentrum De Veenkamp bewoners begeleid bij reisjes en ontspanningsactiviteiten georganiseerd. Ze beheerde ook het winkeltje in De Veenkamp, een belangrijke sociale ontmoetingsplaats voor de bewoners.

Mevrouw Jans werd ook vrijwilliger bij verpleeghuis Casa Bonita. Ook daar nam ze het initiatief om een winkeltje op te zetten. Met de opbrengst van de verkoop kunnen individuele wensen van de bewoners worden gerealiseerd. Verder begeleidt ze bewoners als die naar de dokter of het ziekenhuis moeten. Ten slotte organiseert mevrouw Jans al meer dan 40 jaar het jaarlijkse dagje uit voor de gepensioneerde medewerkers van Hamer. Ook nu, op 85-jarige leeftijd, is zij nog steeds actief lid van de samenleving.

 

Uw Reactie
Uw Reactie