Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Koninklijke onderscheiding voor oprichter Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn, Marco Betman

Marco Betman (56 jaar) heeft op 2 april 2024 een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Heerts van Apeldoorn. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn inzet voor kwetsbare jongeren in Apeldoorn.

Marco is sinds 1997 werkzaam als straatwerker en ondersteuner van dak- en thuislozen. Sinds 1999 werkt hij als hulpverlener bij het 'Outreachend Team' van zorgorganisatie Stimenz (voorheen IrisZorg).

In 2015 richtte hij de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn op. SZA geeft (financiële) ondersteuning aan individuen en organisaties die zich inzetten voor de opvang en begeleiding van zwerfjongeren, jonge vluchtelingen, jonge asielzoekers, tienermoeders en andere kwetsbare jongeren in Apeldoorn en omgeving. In 2018 schreef Marco mee aan de publicatie 'Buitenspel en van de radar verdwenen’.

Hij heeft de (noden van de) doelgroep op de kaart weten te zetten in Apeldoorn, maar ook landelijk. Voor de jongeren is hij iemand die zonder te oordelen naast hen staat en voor hen opkomt, onvoorwaardelijk. Voor andere hulpverleners, in het hele land, is hij een vraagbaak en adviseur.

Uw Reactie
Uw Reactie