Kunstenaar Stephan Peters, ook bekend als PENPaints, heeft de rijke geschiedenis van het kanaal tot leven gebracht met opvallende kunstschilderingen langs Kanaal Zuid. Fotograaf: Peter Lous

Kunstschilderingen langs kanaal Zuid zijn klaar

Het Apeldoorns Kanaal was deze zomer het decor voor een bijzonder kunstproject van de gemeente Apeldoorn. Kunstenaar Stephan Peters, ook bekend als PENPaints, heeft de rijke geschiedenis van het kanaal tot leven gebracht met opvallende kunstschilderingen langs Kanaal Zuid. De schilderingen zijn nu klaar en voor iedereen te zien.

Het kunstproject maakt deel uit van "Het Grote Verhaal van Apeldoorn," een initiatief dat de geschiedenis van de stad tot leven brengt. Meer informatie over het kanaal en zijn betekenis voor Apeldoorn is te vinden op de website van Het Grote Verhaal van Apeldoorn.

Wethouder van cultuur en erfgoed, Peter Messerschmidt, is enthousiast over het project: "Dit project is weer een goed voorbeeld van hoe we ‘Het Grote Verhaal van Apeldoorn’ tot leven laten komen. Met deze kunstschilderingen leuken we niet alleen de omgeving van het kanaal op, maar vertellen we ook een stukje geschiedenis van Apeldoorn. Het kanaal is namelijk van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van Apeldoorn. Ik vind het mooi dat dit verhaal nu letterlijk zichtbaar is voor onze inwoners en bezoekers."

Timelapse van de kunstschildering door kunstenaar Stephan Peters.

Een opvallend onderdeel van het werk van Peters is te vinden bij de originele kademuur van de voormalige Kalkbranderij Salomons, ter hoogte van Euro Pâtisserie. Hier vertelt Peters' schildering het verhaal van de plek waar vroeger tussen 1900 en 1964 kalk werd gewonnen uit schelpen voor gebruik in de bouw.

Oude beelden Kalkbranderij Salomons, waar de kademuur oorspronkelijk bij hoorde.
Oude beelden Kalkbranderij Salomons, waar de kademuur oorspronkelijk bij hoorde. Fotograaf: Coda archief
Oude beelden Kalkbranderij Salomons, waar de kademuur oorspronkelijk bij hoorde.
Oude beelden Kalkbranderij Salomons, waar de kademuur oorspronkelijk bij hoorde. Fotograaf: Coda archief

Als u binnenkort in de buurt van het Apeldoorns Kanaal bent, is het zeker de moeite waard om de kunstwerken te bekijken. Ze vertellen de geschiedenis van de stad op een creatieve manier.

Uw Reactie
Uw Reactie