Kunstwerk Reizend Zand op Stationsplein. Fotograaf: Rob Voss

Reizend Zand kunstwerk op Stationsplein krijgt renovatie

Kunstwerk Reizend Zand op het Stationsplein wordt gerenoveerd. Het digitale kunstwerk heeft al lange tijd de lichten uit door technische problemen. Op de lichtinstallatie met zo’n 1,3 miljoen ledlampjes wordt een zandverstuiving uitgebeeld. Het kunstwerk is in 2008 geplaatst en is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van het Stationsplein, geïnspireerd op het Veluwse landschap.

De renovatie die deze maand begint is nodig, omdat het kunstwerk al enige tijd storingen laat zien. Het mooie beeld van stuivend zand kon hierdoor niet worden waargemaakt. Daarom is het nu uitgeschakeld. Tijdens onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat een complete renovatie nodig is van het binnenwerk. De lichtinstallatie is inmiddels 14 jaar oud en toe aan een nieuwe technische inrichting en nieuwe verlichting.

Wat houdt de renovatie in?

In de glazen wand zitten panelen waarop ledlampjes zijn bevestigd. Zowel de verlichting als de computeraansturing wordt volledig vernieuwd. De panelen waarop de huidige lampen zijn bevestigd, worden hergebruikt. Door deze renovatie wordt de storing verholpen en het kunstwerk duurzamer, goedkoper in gebruik en onderhoudsarm.

Eind maart wordt het binnenwerk uit de wand gehaald. Het gebied zetten we tijdens de werkzaamheden voor een deel af. Station, tunnel en fietsenstalling blijven bereikbaar. De panelen waarop de verlichting zit, zullen we hergebruiken in het kunstwerk, de huidige verlichting en elektronica bieden we aan voor recycling. Na de zomervakantie zullen we de panelen terugplaatsen en testen.

Tijdens de renovatie zal er informatie over de werkzaamheden te vinden zijn via een QR-code op het kunstwerk en zal er een gedicht van de Stadsdichter van Apeldoorn te lezen zijn. 

 

Uw Reactie
Uw Reactie