Fotograaf: Rob Voss

Kunstwerk Reizend Zand schittert weer na renovatie

Het kunstwerk Reizend Zand op het Stationsplein is 6 oktober opnieuw onthuld na een uitgebreide renovatie. Dit unieke kunstwerk, ook het grootste kunstwerk van Apeldoorn, is hiermee weer klaar voor de toekomst. Tijdens de renovatie zijn 1,3 miljoen lampjes vervangen en is de elektronica compleet vernieuwd. De vernieuwingen maken Reizend Zand ook een stuk duurzamer.

De zandverstuivingen op de Veluwe vormden de inspiratie voor de lichtinstallatie van kunstenaar Giny Vos. De ledverlichting in de 100 meter lange glazen wand brandt in wisselende patronen. Zo geven ze het idee van een zandverstuiving, waarbij je het landschap steeds ziet veranderen. 

Kunstwerk Reizend Zand

Veluwse landschap

Reizend Zand vult de wand die er kwam door de aanleg van de fietstunnel in 2008. Landschapsarchitect Lodewijk Baljon ontwierp toen het nieuwe Stationsplein. Zijn ontwerp had het Veluwse landschap als thema. De door Giny Vos ontworpen lichtinstallatie Reizend Zand sluit hier naadloos op aan. Het kunstwerk geeft de fietser of voetganger die de tunnel gebruikt het gevoel dat je de zandduinen ingaat.

Blikvanger

Reizend Zand is daarmee een echte blikvanger op het Stationsplein; een van de drukste plekken in onze stad. Volgens het kunstvakblad BK-informatie is Reizend Zand een van de 100 ‘sleutelwerken’ van Nederland.

Wethouder cultuur Peter Messerschmidt mocht het ‘nieuwe’ Reizend Zand samen met Giny Vos onthullen. “Ik ben heel blij en trots dat dit kunstwerk weer in volle glorie schittert op het Stationsplein. Het symboliseert op een prachtige manier onze plek op de Veluwe. Het is een geweldig welkom voor bezoekers van Apeldoorn en tegelijkertijd een beeld waar ook onze inwoners elke keer weer van genieten.”

Wethouder cultuur Peter Messerschmidt drukt op rode knop voor de heropening van het kunstwerk Reizend Zand

Minder onderhoud nodig

De afgelopen jaren heeft het kunstwerk helaas te maken gehad met verschillende storingen. Dat is de reden geweest om het binnenwerk te renoveren. De techniek waarop Reizend Zand draait, is de laatste jaren sterk verbeterd. Met de nieuwe techniek zijn storingen veel beter te voorkomen en is het kunstwerk een stuk energiezuiniger. Ook is er vanaf nu minder onderhoud nodig.

De renovatie van Reizend Zand is uitgevoerd door bureau Yens & Yens. Kunstenaar Giny Vos en gemeente Apeldoorn hebben de renovatie begeleid.

Uw Reactie
Uw Reactie