Wethouder Peter Messerschmidt,  Midwintermarathon-voorzitter Frans Mulderij en kunstenaar Eveline Kieskamp onthulden Apeldoorns nieuwste aanwinst: het beeld genaamd ‘The Smile of Victory’.  Fotograaf: Rob Voss

Loolaan heeft een nieuw kunstwerk: eerbetoon aan Midwinter Marathon

De Loolaan is een kunstwerk rijker. Sinds deze week siert het beeld ‘The Smile of Victory’, een eerbetoon aan de Midwinter Marathon, één van Apeldoorns meest iconische lanen. Vrijdag 26 januari onthulden wethouder Cultuur Peter Messerschmidt, Midwintermarathon-voorzitter Frans Mulderij en kunstenaar Eveline Kieskamp de nieuwe aanwinst. Messerschmidt: “Een fraai eerbetoon aan de duizenden lopers die hier hun hardloopavontuur beginnen.”

Het kunstwerk van de bekroonde kunstenaar Eveline Kieskamp staat ter hoogte van de start/finish in de grindberm aan de Loolaan. Het beeld toont hardloopster die met vastberadenheid en vreugde richting de finish rent. De kraag en kleding verwijzen naar de koninklijke historie van Apeldoorn. De boomwortels onder haar voet verwijzen naar de natuurlijke omgeving en diepe wortels van de marathon in Apeldoorn. De kunstenaar wil met het beeld mensen inspireren om met vastberadenheid en doorzettingsvermogen de moeilijke dingen van het leven te overwinnen.

Het beeld is gekozen door een participatiegroep waarin leden van de Stichting Midwinter Marathon, restaurant Bon Vivant en bewoners van het aangrenzende wooncomplex deelnamen. Acec heeft dit kunstproces begeleid op verzoek van de gemeente.

het kunstwerk is te zien
Aanschouw: het kunstwerk ‘The Smile of Victory’ in volle glorie. Fotograaf: Rob Voss

Eerbetoon aan de Midwinter Marathon

Veel Apeldoorners namen en nemen deel aan dit geliefde evenement. In 2021 kwam op initiatief van de Stichting Midwintermarathon een gesprek op gang over de mogelijkheden voor een kunstwerk ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum in 2024. Op een plek die voor de deelnemers aan de Midwinter Marathon aansprekend is, maar ook voor al die duizenden lopers, trimmers en joggers die wekelijks in Apeldoorn de loopschoenen aantrekken.

Wethouder Messerschmidt: “De Midwinter Marathon en Apeldoorn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit kunstwerk is een fraai eerbetoon aan dit geweldige evenement en de duizenden hardlopers die op deze Loolaan beginnen aan hun hardloopavontuur en er ook onder luid gejuich finishen. Daarnaast is dit beeld ook een prachtige aanwinst voor ons ‘buitenmuseum’, zoals we de kunst in onze openbare ruimte ook noemen.”

Uw Reactie
Uw Reactie