Fotograaf: Peter Lous

Mbo-standbeeld onthuld in Apeldoorns gemeentehuis

Met de feestelijke onthulling in het Apeldoornse stadhuis is het standbeeld ‘Zelfbeeld’ gisteravond, 27 juni, aan zijn tour door Nederland begonnen. Het standbeeld, tot 23 augustus te bewonderen in de Burgerzaal, komt uit de koker van Apeldoorner en voormalig Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom die met zijn initiatief het mbo op een voetstuk plaatst.

Toen hij vorig jaar werd uitgeroepen tot Landelijk Ambassadeur mbo, wist Quillian – student mediavormgeving aan Cibap vakschool voor vormgeving in Zwolle – dat hij iets wilde máken. Iets waarin mbo’ers zich zouden herkennen. “Van de zorg tot de techniek: mbo’ers zijn als vakmensen onmisbaar voor de toekomst van Nederland. Door hun skills maken ze het verschil. Alleen daarom al vond ik het belangrijk dat er een standbeeld voor vakmanschap moest komen Een écht standbeeld, als uiting van waardering voor al die mbo-professionals.” 

Het standbeeld wordt onthult
Fotograaf: Peter Lous

Mbo-vakmanschap

En zo geschiedde. Quillian: “Het standbeeld symboliseert vakmanschap, ontwikkeling en kracht. Mensen die het zien, moeten het idee krijgen dat het mbo de plek is waar je je als student en als mens kunt ontwikkelen. Het beeld representeert iemand die zich letterlijk uit Nederland ‘hakt’, een student die zich ‘uit het mbo’ vormt. Daarmee is het een ode aan alle talenten die op het mbo belangrijke stappen zetten richting volwassenheid en het enorme potentieel dat alle mbo’ers samen vormen.”

Mbo in de regio

Met ‘zijn’ standbeeld plaatst Quillian het mbo letterlijk op een voetstuk, maar de Apeldoorner verwacht dat ‘Zelfbeeld’ ook uitnodigt tot gesprek over mbo-gerelateerde thema’s. “Het barst van de mooie en nieuwe initiatieven, waarin een hoofdrol voor het mbo is weggelegd. Denk bijvoorbeeld aan inspirerende verhalen van jonge talenten en ervaren vakmensen, innovatieve ontwikkelingen of aan de samenwerking tussen mbo-scholen, bedrijven en gemeenten. Elke regio heeft zijn eigen unieke voorbeelden waaruit de kracht van het mbo spreekt. Die willen we graag delen met Nederland.”

Op reis

Daarom gaat het standbeeld op reis, met als vertrekhalte het Apeldoornse stadhuis, waar het tot 23 augustus is te bewonderen. Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn. “Dit standbeeld verdient een prominente plek in onze Burgerzaal, al is het alleen al om iedereen die hier komt, als bezoeker of als medewerker, te laten zien hoe ‘mega belangrijk’ het mbo is en waarom al die mbo’ers zo belangrijk zijn voor Apeldoorn en voor Nederland.”

Na 23 augustus zet het jubilerende Aventus het standbeeld in de etalage op haar locatie in de Laan van de Mensenrechten, waarna het zijn weg vervolgt naar Rotterdam, Vlaardingen en Amsterdam.

Andere gemeenten, scholen of organisaties die het standbeeld een mooie plek willen geven om te ‘shinen’, kunnen zich aanmelden via info@ditismbo.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie