WK volleybal in Apeldoorn groot succes
Apeldoorn scoort mooie cijfers met het WK Volleybal voor vrouwen van 2022. Fotograaf: Nevobo

Mooie cijfers voor Apeldoorn na WK volleybal vrouwen 2022

Apeldoorn scoort mooie cijfers met het WK Volleybal voor vrouwen van 2022. Bezoekers van de teampresentatie op het Marktplein waarderen het evenement met een dikke acht. Naast de economische resultaten is er het maatschappelijke resultaat. Wethouder topsportevenementen Jeroen Joon: “Ik ben er ontzettend trots op dat de bezoekers de finale in Apeldoorn waardeerden met een 8,5 en dat er wereldwijd een duizelingwekkend 1.1 miljard mensen naar de wedstrijden keken.”

De resultaten komen uit het onderzoek van het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), in opdracht van provincie Gelderland, Nevobo en de gemeenten Arnhem en Apeldoorn. Het onderzoek richtte zich op de maatschappelijke effecten van het WK van afgelopen september en oktober. Met Apeldoorn als speelstad en decor voor de teampresentatie. Die effecten van een sportevenement waren nog niet eerder zo uitvoerig onderzocht. 

Het WK leverde een positieve bijdrage aan de samenleving, sportbeleving, trots, sociale verbinding en een gezonde levensstijl. Wethouder Joon: “Apeldoorn heeft als speelstad de meeste bezoekers uit het buitenland ontvangen en voor de teampresentatie op het Marktplein geven bezoekers ons een 8,1! Daarnaast vind ik het ook geweldig dat er zo’n 4.000 mensen in Apeldoorn deelnamen aan de side events.”

Andere resultaten uit het onderzoek van SERC:

  • Bezoekers waarderen finale in Apeldoorn met een 8,5.
  • Bezoekers waarderen maatschappelijke activiteiten in Gelderland met een 8,4.
  • In Gelderland 40 netsportvelden aangelegd, waarvan 5 in Apeldoorn.
  • Iedere euro die door de gemeente is ingebracht levert de Apeldoornse economie 2,30 euro op.
  • Wereldwijd keken ongeveer 1,1 miljard mensen naar de wedstrijden.
Uw Reactie
Uw Reactie