Vrijdag 9 februari is het nieuwe kunstwerk 'De Worp' onthuld in stadspark Berg en Bos   Fotograaf: Rob Voss

Nieuw kunstwerk Stadspark Berg en Bos eert gravers bosvijver

Stadspark Berg en Bos is een kunstwerk rijker. Het kunstwerk is op vrijdag 9 februari onthuld door wethouder cultuur Peter Messerschmidt, voorzitter van het Erfgoedplatform Apeldoorn Ben Mouw en kunstenaar Wouter Bloemendal. Het beeld heet ‘De Worp’. Het is een eerbetoon aan de mannen die zich tijdens de crisisjaren 1932-1937 hebben ingezet voor het werkverschaffingsproject, met als resultaat de prachtige bosvijver.

Tijdens deze uitdagende tijd van werkloosheid was er grote behoefte aan werk. Maar liefst 500 mannen groeven vervolgens de vijver van Berg en Bos. De Worp, een werk van de Apeldoornse kunstenaar Wouter Bloemendal, eert deze mannen en brengt de fysieke inspanningen van toen op indrukwekkende manier tot leven. Het klassieke bronzen beeld, ontworpen met moderne technieken, laat een dynamische worp van zand zien, waarmee verschillende fases van de schepbeweging worden vastgelegd.

Het kunstwerk met op de achtergrond de bosvijver
Dit kunstwerk is een eerbetoon aan de mannen die zich tijdens de crisisjaren 1932-1937 hebben ingezet voor het werkverschaffingsproject. Het resultaat: de bosvijver. Fotograaf: Rob Voss

Wethouder Messerschmidt: “Dit kunstwerk is een prachtig eerbetoon aan onze geschiedenis en aan de mannen die de bosvijver groeven. Het kunstwerk verrijkt het culturele landschap van Apeldoorn en nodigt iedereen uit om de verbinding te voelen met deze mannen, die in moeilijke Apeldoorn hebben verrijkt met een prachtige vijver.”

Bewonersinitiatief

Het idee voor dit kunstwerk is ontstaan tijdens de Open Monumentendagen in 2021. Het Erfgoedplatform Apeldoorn omarmde dit bewonersinitiatief. In samenwerking met de Stichting ACEC en de gemeente heeft het geleid tot de realisatie van De Worp.

Over de Kunstenaar Wouter Bloemendal

Wouter Bloemendal, geboren en getogen in Apeldoorn, is een creatief ontwerper en kunstenaar met een passie voor het zichtbaar maken van het onzichtbare. De Worp is een bijzondere mijlpaal in zijn carrière, waarbij het voor het eerst is gelukt gebruik te maken van virtual reality (VR) in zijn werkproces.

Uw Reactie
Uw Reactie