Archiefbeeld
Archiefbeeld Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Vragen en antwoorden over opslag stenen ProRail

Bij werkzaamheden van ProRail zijn de afgelopen maanden stenen opgeslagen op het braakliggend terrein tussen Kanaal Zuid, de Mezenweg en de Lepelaarweg. Het gaat om stenen die gebruikt worden als ballast voor het spoor. Bij het werken met deze stenen is (kwarts)stof vrij gekomen. Omwonenden en andere inwoners hebben vragen over het materiaal en het stof. Gemeente Apeldoorn laat zich hierin adviseren door de GGD. We zetten hierbij de belangrijkste informatie op een rij.

Bekijk hier de veel gestelde vragen en antwoorden over ballaststenen en kwartsstof.

Naar aanleiding van de vragen van bewoners is er door gemeente intensief contact met de GGD, de Omgevingsdienst en ProRail. ProRail heeft aangegeven dat deze stenen voor vrijdag 11 augustus uit de wijk zijn verwijderd en zijn overgebracht naar een erkende verwerker buiten onze gemeente. Gemeente Apeldoorn heeft de GGD om advies gevraagd. De GGD adviseert de omliggende woningen door een gespecialiseerd bedrijf te laten schoonmaken. ProRail heeft aangegeven dit te gaan doen en heeft daarover contact met de bewoners.

Onafhankelijk onderzoek

ProRail gaat een onderzoek uit laten voeren naar mogelijke gezondheidsrisico’s van het stof voor omwonenden in de periode dat de stenen daar lagen opgeslagen. Ook onderzoekt ProRail of de juiste procedures voor het opslaan van de stenen zijn doorlopen. En of de aannemer zich heeft gehouden aan alle regels. 

Gemeente Apeldoorn onderzoekt of de juiste procedures met betrekking tot de benodigde vergunning(en) doorlopen zijn.

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen en antwoorden over ballaststenen en kwartsstof.

Uw Reactie
Uw Reactie