De winnaars van de Textiel Race Apeldoorn
PCBO Willem van Oranje wint Textiel Race Apeldoorn. Fotograaf: Race Against Waste

PCBO Willem van Oranje wint Textiel Race Apeldoorn

Vier weken lang zijn tien basisscholen in de gemeenten Apeldoorn en Deventer tijdens de Textiel Race de strijd aangegaan tegen oud textiel. Daarmee hebben ze 20.259 kilo oud textiel terug in de kringloop gebracht, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race werd een succes dankzij enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners. PCBO Willem van Oranje uit Apeldoorn won uiteindelijk met maar liefst 3.634 kilo.

In Nederland wordt nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor wordt het onnodig verbrand en kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. De Textiel Race spoort basisschoolkinderen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer.

Van maandag 18 september tot donderdag 12 oktober 2023 hebben de deelnemende leerlingen oud textiel ingezameld, geruild en gerepareerd. Met deze opdrachten konden ze punten verdienen. Om de Textiel Race onder de aandacht te brengen, werden filmpjes gemaakt en interviews gegeven aan lokale media. De kinderen leerden dat je textiel vaak nog goed kunt repareren. In totaal hebben de leerlingen 394 reparaties uitgevoerd.

PCBO Willem van Oranje uit Apeldoorn heeft gewonnen met een prachtig resultaat van maar liefst 3.634 kilo en won daarmee een leuke en leerzame schoolreis naar Nemo Amsterdam.

De Textiel Race Apeldoorn en Deventer 2023 is een initiatief van de gemeenten Apeldoorn en Deventer en wordt ondersteund door Circulus.

Uw Reactie
Uw Reactie