Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

Gemeente Apeldoorn start deze week met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Om overlast voor mensen en dieren zoveel mogelijk te voorkomen halen we niet alleen nesten weg in de zomer, maar starten we nu al met het preventief bespuiten van eikenbomen.

Preventieve bestrijding is nodig vanwege onze verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid. We zetten steeds meer in op ecologie en natuurlijke bestrijding, maar dit is niet genoeg om de zomerse plaag tegen te gaan. Daarom gebruiken we ook het biologische middel Xentari. Dit middel wordt met een spuit in de bomen gespoten. Zo voorkomen we dat eikenprocessierupsen zich verder ontwikkelen. De exacte locaties zijn te vinden via een kaart op deze website.

Minder bomen preventief bespoten

We hebben de locaties voor preventieve bestrijding onderzocht. De prioriteit ligt bij plekken waar veel mensen komen, zoals drukke fiets -en wandelpaden en schoolpleinen. Daarnaast nemen we locaties mee waar voorgaande jaren veel overlast van eikenprocessierupsen was. Hiermee komen we in totaal uit op 1850 bomen.*

Ecologische balans

Een goede ecologische balans is een manier om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Tegelijkertijd is dit belangrijk om schade door droogte te beperken en ecologische waarden te vergroten. Door bijvoorbeeld afwisselende boomsoorten, minder maaien en een mulchlaag rondom bomen, vergroten we schuilmogelijkheden voor fauna en nectar. Ook zijn er volop botanische bloembollen aangeplant nabij bomen: maar liefst 4300 m2 verspreid door Apeldoorn. Dat geeft een kleurrijke uitstraling en helpt bovendien bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Meer informatie over bestrijding van de eikenprocessierups kunt u hier lezen.

*De gemeente houdt rekening met beschermde soorten die in bomen voorkomen. Op deze locaties wordt niet preventief gespoten. Deze informatie krijgen wij via De Vlinderstichting Apeldoorn

Uw Reactie
Uw Reactie