Eikenprocessierups

Ziet u een nest van eikenprocessierupsen in de boom en heeft de boom nog geen gele stip? Dan kunt u dit melden, geef de locatie zo duidelijk mogelijk weer. Bomen met een gele stip hoeft u niet te melden.

Lees meer

Ziet u een nest van eikenprocessierupsen in de boom en heeft de boom nog geen stip? Dan kunt u deze melden.

Geef zo duidelijk mogelijk de locatie weer (bijvoorbeeld ter hoogte van lantaarnpaalnummer of gps-coördinaten), dat maakt het makkelijker om de boom te vinden. Bomen met een stip zijn al gemeld bij de gemeente. Deze hoeft u dus niet opnieuw te melden.

Raak de rupsen niet aan en probeer deze niet zelf te bestrijden om klachten te voorkomen.

Bekijk welke bomen al gemeld zijn

Op particulier of bedrijfsterrein dient u zelf actie te ondernemen. Probeer de eikenprocessierups niet zelf te bestrijden om klachten te voorkomen; schakel in plaats daarvan een deskundig bedrijf in.

We doen veel om te voorkomen dat de rupsen zich ontwikkelen. We proberen de natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken. Denk aan diverse vogelsoorten en parasitaire sluipwespen. Er wordt in Apeldoorn een proef gedaan met het ophangen van mezenkastjes. De mezen zijn dol op de rupsen.

Ook zijn er volop botanische bloembollen aangeplant nabij bomen: maar liefst 4.300 m2 verspreid door Apeldoorn. Dat geeft een kleurrijke uitstraling en helpt met het aantrekken van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Toch kunnen we niet alles voorkomen. Vanaf de maanden mei, juni en juli, kun je de extra behaarde rupsen aantreffen in eikenbomen. Deze nesten met rupsen verwijderen we uit de boom door ze op te zuigen met een soort ‘stofzuiger’.

Uw Reactie
Uw Reactie