Al tientallen jaren fleurt de Apeldoornse kunstenaar Peters de stad op met zijn kleurrijke ‘street art’. Fotograaf: E.J. Peters

Start kunstschilderingen langs Kanaal Zuid

Het Apeldoorns Kanaal is vanaf deze zomer het decor voor een bijzonder kunstproject van de gemeente Apeldoorn. Kunstenaar Stephan Peters gebruikt de rijke geschiedenis van het kanaal voor schilderingen langs Kanaal Zuid.

Het Apeldoorns Kanaal heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. Dankzij het kanaal werd Apeldoorn beter bereikbaar, trokken industrieën naar de stad en kon het uitgroeien tot de stad die het vandaag de dag is. Met de kunstwerken van Peters wil de gemeente de verhalen over het kanaal tot leven brengen en voor iedereen zichtbaar maken.

Peters, ook bekend als PENPaints, zal kunstschilderingen maken op de betonnen onderdelen in de oever van Kanaal Zuid. Hij haalt zijn inspiratie uit de geschiedenis van het kanaal, de stad Apeldoorn en de Veluwe.

Een opvallend onderdeel dat zijn aandacht zal krijgen, is de originele kademuur van de voormalige Kalkbranderij Salomons ter hoogte van Euro Pâtisserie. Nu zit de muur onder graffiti. Het werk van Peters zal binnenkort het verhaal van deze locatie vertellen. Hier werd tussen 1900 en 1964 kalk gewonnen uit schelpen. De kalk werd toen in de bouw gebruikt als specie om mee te metselen.

Stephan Peters, ook bekend als PENPaints, zal de kunstschilderingen maken aan de oever van Kanaal Zuid
Stephan Peters, ook bekend als PENPaints, zal de kunstschilderingen maken aan de oever van Kanaal Zuid. Fotograaf: Stephan Peters

Al tientallen jaren fleurt de Apeldoornse kunstenaar Peters de stad op met zijn kleurrijke street art. Meest in het oog springend was Cycling towards piled up nature, in het Pythagorasparkje langs de Stationsstraat. Veel mensen kennen ook de schildering met de ooievaars aan de Korhoenweg in de Vogelbuurt. En de ‘staatsieportretten’ van oud-bewoners op het voormalige bejaardentehuis aan de Nobelstraat.

Start werkzaamheden half juni

De voorbereidingen zullen half juni beginnen. Van eind juni tot begin augustus zal Peters aan het werk zijn. Dit gebeurt allemaal vanaf het water. Kom vooral langs om dit spektakel te bekijken.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn

Dit kunstschilderingenproject maakt onderdeel uit van Het Grote Verhaal van Apeldoorn. Kijk voor meer informatie over de geschiedenis van het kanaal op de website Het grote verhaal van Apeldoorn.  

Uw Reactie
Uw Reactie