De jongeren die dit schooljaar meedoen aan project Kairos aan het repeteren. Fotograaf: Willem Jan de Bruin

Theaterproject voor kwetsbare jongeren krijgt vervolg met grotere groep

Gemeente Apeldoorn geeft het theaterproject Kairos een extra boost. Door een hogere subsidie kunnen komend schooljaar twee keer zoveel kwetsbare jongeren meedoen. Het project richt zich op Apeldoornse jongeren vanaf 17 die tussen wal en schip dreigen te raken. Aanmelden is vanaf nu mogelijk!

Het Gelders Productiehuis en Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn zijn in 2020 gestart met Kairos. Kairos is de naam van een Griekse god en staat symbool voor ‘nieuwe kansen pakken op het juiste moment’. Na het succes van de afgelopen edities maakt de gemeente het met een hogere subsidie voor het komende schooljaar 2023-2024 mogelijk om het aantal deelnemers te verdubbelen van 30 naar 60.

Deelnemers volgen vanaf oktober een schooljaar lang lessen in dans, zang en theater onder professionele begeleiding. In het laatste blok maken ze een theatervoorstelling met zang, dans, theater en videobeelden waarin ze zelf meespelen. De basis van de voorstelling wordt gelegd door hun persoonlijke verhalen en ervaringen.

De jongeren die dit schooljaar meedoen aan project Kairos aan het repeteren.
De jongeren die dit schooljaar meedoen aan project Kairos aan het repeteren. Fotograaf: Willem Jan de Bruin

Waardevol voor persoonlijke ontwikkeling

Door samen lessen te volgen en een voorstelling te maken ontwikkelen jongeren hun talenten, leren ze samenwerken en het project helpt ze ook bij hun persoonlijke ontwikkeling en soms ook verwerking van wat ze hebben meegemaakt. Het project biedt kwetsbare jongeren letterlijk een podium en geeft ze een stem. Jongeren kunnen kosteloos deelnemen.

Subsidie

De afgelopen jaren ontving Het Gelders Productiehuis subsidie van het Fonds Cultuurparticipatie en de projectenregeling cultuur van de gemeente. Beide waren tijdelijk. Voor het schooljaar 2023-2024 krijgt de theaterschool 50.000 euro subsidie vanuit de gemeente. De gemeente en het Gelders Productiehuis onderzoeken samen mogelijkheden voor structurele financieringsbronnen.

Kairos 2023-2024

Dit schooljaar loopt theaterproject Kairos nog met 1 groep van 30 jongeren. Op 14 mei vindt hun voorstelling ‘Wake up!’ plaats bij Zwitsal. Een kaartje kost €5 en is in de webshop te koop. Vanaf schooljaar 2023-2024 starten twee groepen. Dan kunnen niet alleen zwerfjongeren meedoen, maar ook andere jongeren die een duwtje in de rug goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als er armoede, psychosociale problemen of eenzaamheid speelt. Ben jij of ken jij een jongere voor wie dit project iets zou kunnen zijn? Kijk dan nu op www.hetgeldersproductiehuis.nl voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden of tip diegene aan wie je denkt op dit project.

Uw Reactie
Uw Reactie