Fotograaf: Jeffrey de Grijs

Urban APD Festival - Rastabeats verkozen tot nieuwe Stadsrapper van Apeldoorn

Afgelopen zondag vond het Urban APD-festival plaats op het Marktplein van Apeldoorn. Jongeren en kinderen kregen de kans om zich onder te dompelen in urban cultuur en disciplines. Een bijzonder onderdeel was de verkiezing van de nieuwe Stadsrapper van Apeldoorn, waarbij Rastabeats (Ryan Sangers) met enthousiasme werd gekozen als de opvolger van Marcos (Marco Nimani).

Zowel een jury als het publiek speelden een belangrijke rol in de verkiezing van de nieuwe stadsrapper. Het publiek maakte gebruik van een decibelmeter, waarbij luider gejuich en applaus de scores van de deelnemers verhoogden. Uiteindelijk kwam Rastabeats nipt als winnaar uit de bus.

Het afgelopen jaar heeft Marcos met trots de rol van Stadsrapper van Apeldoorn vervuld. Hij heeft zijn stad op muzikale wijze vertegenwoordigd. Een hoogtepunt voor hem was het Royal Light festival in het voorjaar, toen een rapptekst van hem op de Naald werd geprojecteerd.

De stadsrapper is een ambassadeur voor de gemeente Apeldoorn en heeft als doel om actuele thema's onder jongeren onder de aandacht te brengen. De stadsrapper verzorgt minimaal vier optredens per jaar in Apeldoorn en draagt ook bij aan de bekendheid van de Apeldoornse urbanscene.

Wethouder Sunita Biharie: “Ben heel blij dat we met de talentvolle Rastabeats een geweldige nieuwe stadsambassadeur hebben! Hij gaf meteen na de bekendmaking aan ook samen met andere Apeldoornse rappers invulling te willen geven aan zijn ambassadeurschap. En dat juichen we natuurlijk alleen maar toe. Ik heb ook onwijs genoten van deze eerste editie van Urban APD en ben echt héél trots op wat zoveel mensen uit de urban scene samen voor elkaar hebben gekregen. Het was een groot succes, super druk, en heel Apeldoorn heeft dankzij Urban APD kunnen zien hoeveel moois de urban scene te bieden heeft.”   

Wethouders Peter Messerschmidt (cultuur) en Sunita Biharie (sport) kregen uit handen van Fernando Dall (straatvoetballer Osso Project) en Jannick Bronkhorst  (freerunner van Parkour055) een Urban APD trui aangereikt.
Wethouders Peter Messerschmidt (cultuur) en Sunita Biharie (sport) kregen uit handen van Fernando Dall (straatvoetballer Osso Project) en Jannick Bronkhorst (freerunner van Parkour055) een Urban APD trui aangereikt. Fotograaf: Jeffrey de Grijs

Longboarden, freerunnen en hiphop

Het Urban APD-festival bood jongeren de gelegenheid om kennis te maken met verschillende urban-disciplines, waaronder BMX, skaten op een pumptrack, longboarden, freerunnen en breakdance en hiphop dancebattles. Het evenement moet de opkomende urban scene in Apeldoorn verder bevorderen en jongeren aanmoedigen hun passies na te jagen.

Gemeente Apeldoorn wil de urban scene meer op de kaart zetten en een podium bieden. Om deze reden is Patrick van Gurp aangesteld als kwartiermaker urban arts & sports. Internationaal groeit de belangstelling en erkenning ook. Bijvoorbeeld op de Olympische Spelen, waar skateboarden al als olympische sport is geïntroduceerd. Tijdens de aankomende zomerspelen van 2024 zal breakdance geïntroduceerd worden en voor de zomerspelen 2028 staat freerunning op de agenda.

Kwartiermaker urban tevreden

“Het Urban APD-festival is een viering van 'street culture' en toont aan dat urban meer is dan alleen een sport of kunstvorm, het is een levensstijl. Het evenement heeft jonge talenten aangemoedigd om hun dromen en ambities na te jagen in de rijke wereld van urban cultuur. De Apeldoornse gemeenschap heeft laten zien dat ze gedreven zijn om de urban scene te omarmen en te laten groeien”, ziet Van Gurp, kwartiermaker urban arts & sports van gemeente Apeldoorn.

Bekijk hier een video waarin Patrick van Gurp samen met zijn dochter een dansoptreden geeft. 

Uw Reactie
Uw Reactie