Werkzaamheden Markthal gaan beginnen

Het is eindelijk zover! Op 22 mei wordt er gestart met het grondwerk voor de bouw van de houten Markthal op het Marktplein. Een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de binnenstad, want als de hal staat is het vernieuwde Marktplein compleet. Een plein dat veel te bieden heeft: het hart van de stad gaat hier groen en royaal kloppen. Het stadhuis en de fietsenstalling op het Marktplein blijven bereikbaar tijdens de bouw.

De bouw wordt uitgevoerd door het Apeldoornse bedrijf Draisma. Dat gebeurt niet allemaal op het Marktplein. Omdat de hal zo groot is, wordt een groot deel al in de fabriek in elkaar gezet. Daarmee beperken we de overlast en geluidshinder. We kunnen dit niet helemaal voorkomen, er zal op een aantal momenten tijdens de bouw extra (bouw)verkeer rijden of een kraan ingezet worden. Draisma Bouw zal er alles aan doen om de overlast te beperken en om betrokkenen zo goed mogelijk te informeren. De opbouw van de constructie van de hal duurt vijf weken. Daarna wordt het dak opgebouwd. Van 17 juli tot 14 augustus worden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd vanwege de bouwvak in de zomer.

Parkeerhuisje tijdelijk gesloten

Het parkeerhuisje aan de kant van de Stationsstraat wordt verbouwd en is tijdelijk gesloten. Rondom het parkeerhuisje zijn bouwhekken geplaatst. U kunt daar dus niet afrekenen. Dat kan wel aan het parkeerhuisje bij het Raadhuis.

Waar komt de hal precies?

De hal komt aan de kant van de Stationsstraat en wordt 37,5 meter breed en 45 meter lang. Op het hoogste punt is de hal 17 meter. Waar de palen straks komen, is al zichtbaar op het plein door de betonnen bakken die vorig jaar geplaatst zijn. Om het bouwterrein komen bouwhekken te staan.

Wat maakt de hal zo uniek?

Wat de Markthal zo speciaal maakt, is het gebruik van hout als belangrijkste bouwmateriaal, met enkele stalen knooppunten. Dit is vooral opmerkelijk omdat de hal zo groot is. Hout heeft als groot voordeel dat het duurzaam is. Daarnaast worden er zonnepanelen op het dak geplaatst, zodat de hal ook nog eens zonne-energie kan opwekken. Dit soort hal is nergens anders in Europa te vinden, wat de Markthal uniek maakt. Het is ook nog eens gekozen door de Apeldoorners zelf.

Stadhuis en fietsenstalling bereikbaar

Het stadhuis en de fietsenstalling op het Marktplein blijven bereikbaar tijdens de bouw van de Markthal. We verwachten najaar 2023 klaar te zijn met de werkzaamheden.

Zaterdagmarkt verhuist tijdelijk

Door de bouw van de Markthal verhuist de zaterdagmarkt tijdelijk van het Marktplein naar de Hofstraat, Kanaalstraat en Rosariumstraat. We zullen ruim op tijd de exacte datum van de verhuizing communiceren via de website. De maandagmarkt en de zomerse antiekmarkten gaan wel door op het Marktplein.

Sluitstuk van het nieuwe Marktplein

De bouw van de hal is het sluitstuk van het vernieuwde Marktplein. Een plek om elkaar te ontmoeten. Als bruisend hart van de stad met vermaak, ontspanning, verrassing en evenementen. Met ruimte voor groen, verkoeling, een fontein waarin kinderen heerlijk kunnen spelen, banken om onder de bomen te zitten en met een unieke Markthal. Juist omdat het plein een belangrijke functie heeft voor iedereen in de stad, vond de gemeente het belangrijk dat inwoners konden kiezen hoe het plein er de komende tientallen jaren uitziet. Omdat kinderen nu en in de toekomst gebruikers van het plein zijn, konden zij ook stemmen.

Volg de werkzaamheden, stel uw vraag of kom een kijkje nemen

Wilt u op de hoogte blijven van de bouw van de Markthal? Gebruik dan de BouwApp. U kunt project “Markthal” toevoegen om de werkzaamheden van Draisma te volgen. U kunt ook vragen en opmerkingen indienen via de app. De app is gratis te downloaden. Natuurlijk geven via de app aan wanneer er bijzondere mijlpalen zijn  en of het mogelijk is om een kijkje te komen nemen.

Ook op de webpagina van plein van de stad kunt u de ontwikkelingen van de bouw van de Markthal volgen.

Uw Reactie
Uw Reactie