Imca Schoots is op dit moment de Stadsfotograaf van Apeldoorn. Wie wordt haar opvolger? Fotograaf: Peter Lous

Apeldoorn zoekt nieuwe stadsfotograaf

In september sluit Imca Schoots haar tweejarige periode als Stadsfotograaf van Apeldoorn af. Nu dus de vraag: aan wie gaat zij de camera doorgeven? Apeldoorn zoekt een opvolger. U kunt hierover meedenken en namen aandragen!

De stadsfotograaf is een artistieke ambassadeur van gemeente Apeldoorn. Of zoals in de woorden van Imca Schoots: “Het mooie van het concept stadsfotograaf is dat je volledige artistieke vrijheid krijgt. Zo laat ik op mijn manier mijn licht op Apeldoorn schijnen.”

Apeldoorn versterken als fotostad is een belangrijk onderdeel van deze rol. Dat kan door zichtbaarheid in (gedrukte) media, op sociale media en in de openbare ruimte.

De stadsfotograaf geeft zelf invulling aan het ambassadeurschap en de thema’s die in beeld worden gebracht. Hierin wordt de fotograaf begeleid en geadviseerd door de commissie stadsfotograaf, waarin ACEC, Apeldoorn Photo, CODA, de Fotovakschool en de gemeente zijn vertegenwoordigd. Elke twee jaar benoemt de gemeente een stadsfotograaf. Voor deze rol is een honorarium en een kostenvergoeding voor presentatie en drukwerk beschikbaar.

Naar wie is de commissie op zoek?

De stadsfotograaf:

  • Woont of werkt in de gemeente Apeldoorn.
  • Is minimaal 18 jaar oud.
  • Is zelfstandig, proactief en ontwikkelt nieuwe initiatieven.
  • Heeft ervaring met professionele foto- en/of videografie en kan zich daarbinnen zelfstandig ontwikkelen.

Wat verwachten we van de nieuwe Stadsfotograaf?

De stadsfotograaf:

  • Draagt passie en kennis van fotografie/lens-based media over op inwoners van de stad.
  • Is minimaal op vier momenten per jaar zichtbaar, bijvoorbeeld door een workshop of clinic te geven bij de Fotovakschool, deel te nemen aan het Foto Café of Cultureel Café of door te exposeren tijdens Apeldoorn Photo festival.
  • Presenteert zich aan Apeldoorn met een startexpositie in september tijdens de start van het cultureel seizoen.
  • Sluit na twee jaar het ambassadeurschap af met een eindexpositie.
  • Is actief zichtbaar op het socialmedia-account, @StadsfotograafApeldoorn.

Kent u de fotograaf die wij zoeken?

Stuur dan de naam van de fotograaf inclusief een aantal beelden (max. 8 in lage resolutie) en/of een link naar de site van de fotograaf voor 28 februari 2024 naar cultuur-erfgoed@apeldoorn.nl. Voeg hierbij een korte motivatie toe waarom jij denkt dat dit de nieuwe Stadsfotograaf van Apeldoorn zou kunnen worden. U kunt niet zelf solliciteren naar de rol van Stadsfotograaf.

Hoe wordt de stadsfotograaf gekozen?

Uit alle aanmeldingen komt een overzicht met potentiële kandidaten. De leden van de commissie stadsfotograaf dragen ook zelf potentiële kandidaten aan. Na een selectie- en gespreksronde draagt de commissie de voorkeurskandidaat voor aan de gemeente. Dit vindt plaats vóór de zomervakantie. Vervolgens benoemt het college van burgemeester en wethouders de stadsfotograaf voor een periode van twee jaar.

Benieuwd naar het werk van Imca Schoots en haar voorgangers? Kijk dan op de instagram van @stadsfotograafapeldoorn

Foto van gele boom
Een van de projecten van Imca Schoots was het fotograferen van de stadsbomen en op zoek gaan naar de verhalen erachter. Fotograaf: Imca Schoots
Een boom met grillige vormen en kale takken.
Imca heeft een fascinatie voor bomen met grillige vormen en kale takken. Fotograaf: Imca Schoots
Uw Reactie
Uw Reactie