Voornemen tot ruiming van graven
Gemeente Apeldoorn maakt op 1 mei 2022 bekend om, met toepassing van de Wet op de Lijkbezorging en de Beheersverordening Begraafplaatsen 2018, artikel 21 en 22, over te gaan tot ruiming van graven.
Het betreft graven op
De betreffende graven die geruimd worden zijn gemarkeerd met een bordje en rode sticker.
De daadwerkelijke ruiming zal een jaar na deze openbare kennisgeving plaatsvinden.
Na verloop van tijd worden de geruimde graven als nieuwe graven uitgegeven. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de begraafplaatsenadministratie, bereikbaar onder nummer 055-5801724.
Kennisgeving van begraven of asbezorging
Deze kennisgeving geldt voor zowel een nieuw als een bestaand graf. In geval van een nieuw graf, wordt er ook direct een verzoek tot uitgifterecht gedaan met dit formulier. Vaak wordt de kennisgeving aan de gemeente door de uitvaartondernemer gedaan.
Grafrechten overschrijven
Degene die een graf of nis op zijn naam heeft staan, noemen we een rechthebbende. De rechthebbende kan de grafrechten overschrijven. Als de rechthebbende is overleden, kan een bloed- of aanverwant tot de derde graad de rechten aanvragen. Hieraan zijn kosten verbonden.
Aanvraag uitgifterecht op een particulier graf of asbestemming
Wilt u vast een graf laten uitgeven voor uzelf? Dat is in sommige gevallen mogelijk. Na het invullen en opsturen van het online formulier zal een medewerker van de begraafplaatsadministratie contact met u opnemen. Aan de uitgifte zijn kosten verbonden.
Voorwaarden en kosten
Goed om te lezen
Wat gebeurt er met de as?
De as blijft minimaal 1 maand bewaard in het crematorium. Dat zegt de wet. Daarna mag u de as in de asbus meenemen. Wat u met de as doet (dat heet asbestemming) kan bijvoorbeeld zijn:
- U bewaart de as thuis in een asbus.
- U zet de asbus voor maximaal 5 jaar bij in een algemene nis in het columbarium van het crematorium.
- U verstrooit de as in zee of in / op een eigen graf, kinder- of algemeen graf (dat is een terrein dat daarvoor bedoeld is)
- U verstrooit de as op een door de overledene of nabestaande(n) gewenste plek op een terrein dat daarvoor niet bedoeld is. De eigenaar van het terrein moet dan wel toestemming geven. Zorg ervoor dat u bewijs heeft van toestemming.
- U laat de asbus in een urn bijzetten in een columbarium of urnenmuur of –zuil
(Binnen in het crematorium Heidehof staat het columbarium, deze is eigendom van het crematorium. Buiten op de begraafplaats Heidehof heeft de gemeente een urnenmuur en een urnenzuil.)
- U laat de asbus bijzetten in een urnenkelder. Dit is een kleine grafkelder met plek voor 4 asbussen.
- U laat de urn bijzetten in of op een graf of bosurnengraf.
Welke soorten graven zijn er?
- Een algemeen graf is voor het begraven van lichamen, het plaatsen van asbussen en het verstrooien van de as. De gemeente heeft zoals dat heet ‘grafrecht’ op de algemene graven.
- Een kindergraf is voor overleden kinderen tot 6 jaar.
- De gemeente geeft het grafrecht op een particulier graf voor bepaalde tijd uit voor een periode van 20 jaar.
- Bij het grafrecht op een particulier graf voor onbepaalde tijd is voert de gemeente 100 jaar lang het onderhoud uit.
Gedenkplaats, gedenkteken of -steen
Voor nabestaanden van overledenen van wie de as is verstrooid of het lichaam ter beschikking is gesteld aan de wetenschap bestaat de mogelijkheid om een gedenkplaats in te richten met een gedenkteken of -steen. De uitgifte van de gedenkplaats is maximaal 20 jaar, verlengen kan per 10 jaar.
De vergunning voor een gedenkplaats kost geld. Meer informatie
Zie ook