Grondwet Artikel 18 | Recht op rechtsbijstand

In onze Grondwet staat waar alle burgers recht op hebben. En ook: wat de regels zijn voor goed samenleven. Mensen die in Apeldoorn wonen of werken, vertellen wat deze wet betekent in hun dagelijks leven. Dit keer: Lisanne Noomen, vrijwilliger bij de Rechtswinkel, over artikel 18.

“‘Een advocaat kan zorgen dat je sterker staat’”
Lisanne Noomen
Lisanne Noomen, vrijwilliger bij de Rechtswinkel. Fotograaf: Rob Voss

‘Iedereen heeft recht op rechtsbijstand’

“Als je in Nederland voor de rechter komt, mag je altijd een advocaat meenemen. Dat is eigenlijk in het kort wat artikel 18 van de Grondwet zegt. Een advocaat heeft veel kennis van zaken en kan zorgen dat je sterker staat. Het is dus heel belangrijk dat zo iemand je kan ‘bijstaan’ bij een rechtszaak. Omdat niet iedereen een advocaat kan betalen, heb je in bepaalde gevallen recht op een gratis advocaat.” 

“Mensen die met een juridische vraag zitten, weten niet altijd wat ze moeten doen. Dan kan het helpen om eerst eens gratis advies te vragen bij de Rechtswinkel. Ik werk als vrijwilliger bij de Rechtswinkel in Apeldoorn. Net als al onze vrijwilligers ben ik student rechten. Mensen komen met allerlei vragen bij ons. Bijvoorbeeld omdat ze willen scheiden, maar zich afvragen hoe het dan zit met een omgangsregeling. Of omdat ze een probleem hebben met hun werkgever, of hun huurbaas.” 

“Nadat we hun verhaal gehoord hebben, schrijven we een advies. We zoeken bijvoorbeeld uit wat hun rechten zijn. We vertellen welke stappen ze kunnen zetten, of welke advocaat hen kan helpen. Soms schatten we ook in hoeveel kans ze maken als het van een rechtszaak zou komen. Mensen zijn daar echt mee geholpen.” 

“Ik vind het mooi om dit vrijwilligerswerk te doen. Je merkt dat mensen dankbaar zijn dat ze hun probleem kwijt kunnen. Soms komen we heftige dingen tegen. Ik sprak eens iemand die vertelde dat haar moeder net was overleden en dat haar vader er vandoor was met de hele erfenis. Op zulke momenten ben je er niet alleen voor het juridische advies, maar ben je ook gewoon een luisterend oor.”

Heb je een juridische vraag en wil je graag onafhankelijk advies? De Rechtswinkel heeft elke donderdagavond tussen 17.30-20.00 uur gratis spreekuur in de CODA Bibliotheek.

Uw Reactie
Uw Reactie