Grondwet Artikel 20 | Genoeg inkomen

In onze Grondwet staat waar alle burgers recht op hebben. En ook: wat de regels zijn voor goed samenleven. Mensen die in Apeldoorn wonen of werken, vertellen wat deze wet betekent in hun dagelijks leven. Dit keer: Laura Stegeman, trajectregisseur Schuldhulpverlening, over artikel 20.

“‘Het geeft mensen veel rust als ze hulp krijgen bij hun geldproblemen’”
Laura Stegeman
Laura Stegeman, trajectregisseur Schuldhulpverlening. Fotograaf: Rob Voss

‘De overheid probeert te zorgen dat iedereen genoeg geld heeft om van te leven’

“Mensen kunnen door allerlei situaties in de schulden raken. Laatst sprak ik een jonge moeder die dakloos was geweest en daardoor in de problemen was gekomen. We hebben haar geholpen om geldzaken weer op orde te krijgen. Ze kreeg ook een woning en kon écht een nieuwe start maken. Ik begeleidde ook een ex-ondernemer. Door een ongeluk moest hij zijn bedrijf stoppen. Zijn inkomen daalde toen zo sterk dat hij in de schulden raakte.” 

“Ik vind het mooi dat ik echt iets kan betekenen voor deze mensen. Je gaat samen om de tafel en zet op een rijtje wat er aan de hand is. Ik probeer ze te laten zien dat we stappen kunnen zetten om eruit te komen. Vaak geeft dat enorm veel rust: eindelijk gebeurt er iets! Het is voor deze mensen zó belangrijk dat hun probleem aangepakt wordt.” 

“De overheid probeert te zorgen dat iedereen genoeg geld heeft, zegt artikel 20 van de Grondwet. Maar soms komen mensen juist in geldnood dóór de overheid. Ze moeten bijvoorbeeld toeslagen terugbetalen. Of ze krijgen een boete omdat ze iets te laat gemeld hebben. Sommige regels zijn heel ingewikkeld. Zelfs voor ons is het soms moeilijk te snappen. Gelukkig probeert de overheid dat te veranderen.” 

“Het is dus niet zo gek dat sommige mensen een beetje bang zijn om bij ons aan te kloppen. Veel mensen schamen zich ook dat ze schulden hebben gemaakt. Ze proberen zo lang mogelijk om het zelf op te lossen. Maar het helpt echt als je snel aan de bel trekt. Hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden. Gelukkig kunnen we mensen ook dán helpen om schuldenvrij te worden.”

Geldzorgen? Praat er eens over. Je bent welkom bij het inloopspreekuur van Samen055.

Uw Reactie
Uw Reactie