Wolven in Nederland

Sinds 2015 komen in Nederland weer wolven voor. Vroeger leefde deze inheemse soort vrijwel overal in Europa en ook in Nederland kwam de wolf tot eind 19e eeuw van nature ruim verspreid voor. Ondertussen is de wolf weer terug in Nederland en sinds 2019 leven de dieren ook op de Veluwe en worden ze waargenomen in de gemeente Apeldoorn.

Door een gebrek aan wilde prooidieren en intensieve bestrijding was de wolf in veel landen uitgeroeid. Strenge Europese bescherming, de aanleg van nieuwe natuur(verbindingen) en een toename aan prooidieren, zoals reeën en wilde zwijnen, heeft ervoor gezorgd dat de populaties wolven zich herstellen. De wolf heeft zich inmiddels gevestigd op de Veluwe en er zijn hier ondertussen ook al welpjes geboren.

Omdat de wolf al een tijdje in onze natuur woont, is het goed om meer te weten over hoe het dier leeft.
Omdat de wolf al een tijdje in onze natuur woont, is het goed om meer te weten over hoe het dier leeft. Fotograaf: Jonathan Lajoie

Wolven en mensen

Wolven zijn erg schuw en zullen van nature vluchten voor mensen. Hij ziet de mens namelijk niet als prooi. Wanneer je het geluk hebt een wolf te zien, neem dan de volgende maatregelen:

  • Blijf rustig
  • Neem langzaam afstand
  • Houd honden aan de lijn
  • Als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken
  • Loop de wolf niet achterna
  • Voer de wolf niet

Wolven en huisdieren

Wolven komen over het algemeen niet in de buurt van honden als er mensen in de buurt zijn. Houd uw hond dus altijd aangelijnd en blijf op de paden lopen.

Wolven en vee

Om landbouwhuisdieren als schapen, geiten en pony’s te beschermen tegen de wolf, kunt u de volgende maatregelen treffen:

  • Afgesloten stallen: wolven jagen ’s nachts. Als uw dieren ‘s nachts in een afgesloten stal slapen, dan is het risico minimaal.
  • Schrikdraad: als uw dieren dag en nacht buiten staan, dan is een afrastering met schrikdraad een goede oplossing. Houd daarbij rekening met de hoogte, de afstand tot de grond en zorg ervoor dat er geen openingen in zitten.

De Provincie Gelderland kan in sommige gevallen een deel van deze afrastering vergoeden. Kijk voor meer informatie op de website van de provincie.

Toch schade?

Mocht er onverhoopt toch een aanval zijn geweest door een wolf op een van uw landbouwhuisdieren? Dan komt u in aanmerking voor een schadevergoeding door BIJ12.

Meld (vermoedelijke) wolvenschade  aan landbouwhuisdieren zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen 24 uur) bij BIJ12 op nummer 085 – 486 22 22. BIJ12 is elke dag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. In het weekend wordt u via het keuzemenu doorgeschakeld naar een BIJ12-consulent. Kijk voor meer informatie op de website van BIJ12.

Meer informatie

Meer informatie over wolven en vee staat op de websites:

De wolf is terug in Nederland en heeft zich inmiddels gevestigd op de Veluwe.
De wolf is terug in Nederland en heeft zich inmiddels gevestigd op de Veluwe. Fotograaf: Benjamin Bryer

Bescherming van de wolf

De wolf is een nationaal en internationaal streng beschermde diersoort. De nationale regels over soortenbescherming zijn vastgelegd in de Wet natuurbescherming. De provincies zijn wettelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet en het natuurbeleid in relatie tot wolven. Zij zorgen voor bescherming, monitoring en ontheffingen. Provincie Gelderland is aanspreekpunt voor wolven op de Veluwe.

Zorgen of klachten over de wolf?

Als u zorgen of klachten heeft over de wolf dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met de gemeente. Voor vragen / zorgen / klachten over de bescherming van de wolf, schadevergoedingen voor doodgebeten vee en veebeschermende maatregelen verwijzen wij u door naar de Provincie. Die is daarvoor de bevoegde overheid. Meer informatie over het provinciale beleid en subsidies is te vinden op de website van de Provincie. Op de website van Bij12 staat informatie over het melden van schade door een wolf of het doorgeven van een waarneming van de wolf. Leer meer over wolven op de website Wolven in Nederland.

Wolven In Nederland is een samenwerkingsverband tussen onder andere natuurorganisaties, belangengroepen, zoogdierenvereniging en jagersvereniging. Ze streven naar conflictarm samenleven met de wolf.

Uw Reactie
Uw Reactie