Inzaaien wilde flora voor bijen, vlinders en insecten

Iedere zomer staan de bermen vol wilde bloemen: zo’n 120 soorten maar liefst. Dat staat niet alleen mooi, het trekt vooral veel bijen, vlinders en andere insecten aan, die erg nuttig zijn voor de natuur.

Als ze zijn uitgebloeid, oogsten we jaarlijks zo’n 50 tot 60 kilo zaden. Dit wordt gedaan door onze eigen medewerkers, die veel weten over de wilde flora. Naast hun reguliere werkzaamheden in het groen krijgen ze tijd om zaden te plukken. De zaden drogen we in eigen beheer. Vervolgens worden ze gezeefd en samengesteld tot verschillende mengsels, afgestemd op de verschillende locaties en groeiomstandigheden in onze gemeente. Daarmee krijgen met name de zichtlocaties iedere paar jaar een extra boost, zodat ze er kleurrijk en bloeiend bij staan. De gemeentewerf is uitgerust met een eigen droogruimte voor wilde zaden. Dat is echt heel uniek!
Wilde flora wordt alleen toegepast op locaties waar het ook past en toegevoegde waarde heeft. Bermen en randen langs ringwegen proberen we bloeiend te houden door de natuur zijn gang te laten gaan. Bermen worden één keer per jaar gemaaid. De zichthoeken en de eerste meter langs een weg of fietspad worden vaker gemaaid.

Uw Reactie
Uw Reactie