Ik ga op reis en neem mee

Ik ga op reis en neem mee

Een paspoort, u heeft hem nodig om u te identificeren of om te reizen. Is die van u bijna verlopen? Dan is het verstandig om dit jaar op tijd een nieuwe aan te vragen. De gemeente verwacht dit jaar een stijging in het aantal paspoorten en identiteitskaarten. En dat is niet zonder reden.   Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Voorkom reisstress, vraag op tijd uw nieuwe paspoort aan

De tickets zijn geboekt en de koffer staat bijna klaar. U bent nu al op zoek naar leuke restaurants en strandjes op uw vakantiebestemming. Het enige wat u nog even moet doen is een nieuw paspoort aanvragen bij de gemeente. Maar dat kost dit jaar misschien meer tijd dan u denkt.

Het zal u maar overkomen: u moet uw vakantie of een andere belangrijke reis afzeggen omdat uw nieuwe paspoort nog niet binnen is. Dat is balen! Toch ziet Carin van de Voort, eerste medewerker Burgerzaken bij de gemeente Apeldoorn, het vaak gebeuren. “De kans dat u te laat bent is in 2024 veel groter dan normaal”, vertelt ze. “De gemeente Apeldoorn verwacht namelijk enorme drukte bij het aanvragen van reisdocumenten dit jaar.”

Carin van de Voort
“Er komt dus een flinke paspoortpiek aan zoals we dat hier noemen”

De paspoortpiek

De drukste periode is tussen maart en juli. Dat is al jaren zo: het heeft onder andere te maken met dat veel mensen rond die tijd op vakantie gaan of hun vakantie voorbereiden. In 2024 zal die drukte in het voorjaar gekker zijn dan ooit. “Er komt dus een flinke paspoortpiek aan zoals we dat hier noemen”, vertelt Carin.

Iedereen tegelijk

De verwachte drukte heeft voor een groot deel te maken met een wijziging uit 2014. Toen is besloten dat paspoorten niet meer vijf jaar, maar tien jaar geldig zijn. Veel mensen kozen er toen voor om even te wachten met het aanvragen van hun nieuwe paspoort tot de regeling van start ging. Als ze hun paspoort na de nieuwe regeling bestelden, konden ze er namelijk vijf jaar langer mee doen. Maar dat betekent dat al die mensen dit jaar een nieuw paspoort nodig hebben.

Lange wachttijden

Juist om die drukte goed over het jaar te verspreiden, vraagt de gemeente inwoners om nu alvast een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart aan te vragen als ze deze zomer aan de beurt zijn. Anders zou het zomaar kunnen dat je veel langer op je nieuwe reisdocument moet wachten dan je gewend bent.

In geval van nood

Te laat zijn met u paspoortaanvraag levert soms vervelende situaties op, weet Carin. “We zien bijvoorbeeld vaak dat mensen met familie in het buitenland bij een plotseling overlijden niet direct die kant op kunnen omdat ze op een nieuw paspoort moeten wachten”, legt ze uit. “Ook vergeten mensen wel eens dat ze niet ieder land in kunnen met een ID-kaart. Dat gebeurde bijvoorbeeld veel toen Engeland uit de Europese Unie stapte.” U kunt er dus maar beter op tijd bij zijn om vervelende situaties te voorkomen!

Nieuwe balies bij de gemeente

De gemeente Apeldoorn neemt natuurlijk ook de nodige maatregelen. Zo zijn er onder andere vier gloednieuwe balies geopend om de drukte op te vangen. Toch is het niet helemaal te voorspellen hoeveel mensen er tegelijk een aanvraag gaan doen. Daarom stuurt de gemeente inwoners ook een brief om ze te informeren over de drukte.

Carin Kappenburg (allround medewerker Burgerzaken) en wethouder Marco Wenzkowski tijdens het openen van de nieuwe balies.
Carin Kappenburg (allround medewerker Burgerzaken) en wethouder Marco Wenzkowski tijdens het openen van de nieuwe balies. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Vraagt u alvast uw nieuwe paspoort aan?

Wilt u dus op reis in 2024 en verloopt uw reisdocument bijna? Voorkom teleurstelling en vervang nu alvast uw paspoort of ID-kaart. Vraag online aan of maak een afspraak bij de gemeente.

Uw Reactie
Uw Reactie