Van een tochtig naar een warm huis: “We zijn er zo blij mee.”

  • #duurzaam

Van een tochtig naar een warm huis: “We zijn er zo blij mee.”

Weet jij welke regelingen er zijn die je helpen om je energierekening te verlagen? Fotograaf: Robin Fotografie

Van een tochtig naar een warm huis: “We zijn er zo blij mee.”

Per 1 januari 2024 is het prijsplafond afgeschaft en er is in 2024 ook geen energietoeslag meer. Toch heb jij misschien nog steeds een hoge gasrekening. Wat nu?

Er zijn een hoop dingen die je kan doen om te besparen, bijvoorbeeld met een subsidie of kleine aanpassingen in huis. Monique en haar moeder zijn alvast aan de slag gegaan en vertellen je er alles over!

Gemeente Apeldoorn helpt huishoudens met een lager inkomen om de energierekening te verlagen. Dat doen ze door een subsidie te bieden aan mensen met een koopwoning met energielabel C D, E, F of G en een inkomen lager dan 140 procent van het sociaal minimum. Er is tweeduizend euro beschikbaar die je kunt gebruiken om je huis te isoleren. Want je huis verduurzamen levert flink wat voordelen op! Je bespaart niet alleen geld maar ook energie.

Samen subsidie aanvragen

Monique Dijkhof-Berendsen maakte gebruik van de subsidie voor woningisolatie. Of, beter gezegd: haar moeder maakte daar gebruik van en Monique heeft geholpen bij het proces. “We kregen een brief van de gemeente dat zij misschien in aanmerking kwam voor de subsidie”, vertelt Monique. “Dat kwam goed uit. Haar huis is best oud en tochtig. Ze is naar eigen zeggen gewend aan de kou, maar het is toch fijn als haar huisje iets aangenamer is!”

“Mijn moeder is al 91, dus ik heb haar geholpen met het uitzoekwerk voor de subsidie. Samen zijn we op onderzoek uitgegaan naar wat er mogelijk is. Het bleek inderdaad dat ze er gebruik van kon maken. Al gauw hadden we een afspraak met een energiecoach van energiecoöperatie deA.

twee personen kijken naar een laptop en vragen een subsidie aan.
Het aanvragen van subsidies om te verduurzamen is zo gepiept. Fotograaf: Rob Voss

Advies over verduurzamen

Tijdens die afspraak kregen Monique en haar moeder uitgebreid advies over isoleren en andere manieren om de woningen te verduurzamen. “Hij kwam hier langs om het huis te bekijken en alle opties met ons door te nemen”, vertelt Monique. “Dat was een heel informatief gesprek. Uiteindelijk hebben we samen met hem besloten dat we de subsidie het beste konden gebruiken voor spouwmuurisolatie. Daarnaast kregen we een uitgebreid rapport met allerlei andere dingen die we in het huis konden doen om te verduurzamen – mochten we dat ooit willen.”

Verschil in de gasrekening

Ook het plaatsen van de isolatie werd voor Monique en haar moeder geregeld. “Op de Verduurzamingsmarkt – een markt in Apeldoorn met allerlei info over woningen verduurzamen – konden we kiezen uit een lijst van betrouwbare aannemers. We kregen een offerte en hiermee zijn we uiteindelijk akkoord gegaan. Niet veel later kwamen de heren van dat bedrijf de isolatie plaatsen. Dat ging allemaal heel vlot en netjes."

Monique Dijkhof-Berendsen
“Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en merkt mijn moeder absoluut verschil in de gasrekening. We zijn er zo blij mee.”
Foto van het energiepunt
Bij het Energiepunt aan de Paslaan 1 bent u van harte welkom. Fotograaf: Rob Voss
medewerker van het energiepunt in apeldoorn geeft uitleg aan een bezoeker.
Onze medewerkers kunnen u allerlei tips geven over maatregelen om uw energierekening te verlagen. Fotograaf: Rob Voss

Hulp van het Energiepunt

Wil ook je woning verduurzamen? Aladin Berkovic, Energieadviseur bij het Energiepunt, weet als geen ander wat je moet doen om te zorgen dat die energierekening omlaag gaat. “Isoleren, isoleren, isoleren”, vertelt hij. “Dat is echt de kern van energie besparen. En dat kan best prijzig zijn, maar er zijn allerlei subsidies en leningen vanuit de gemeente en de landelijke overheid.” De gemeente Apeldoorn heeft dus onder andere een subsidie voor huishoudens met een lager inkomen die willen isoleren. Mensen die de energierekening niet kunnen betalen, kunnen voor 2024 ook een beroep doen op het Noodfonds Energie.

Noodfonds Energie

In 2024 helpt het Tijdelijk Noodfonds Energie huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds betaalt dan een deel van de energierekening. Inwoners die in 2023 recht hadden op energietoeslag via de gemeente, maar dit nog niet aan hebben gevraagd, hebben tot 31 juli 2024 de tijd om dat te doen.

Andere manieren om te besparen

Wie persoonlijk advies wil over energie besparen, kan een afspraak maken bij Aladin of een van zijn collega’s van het Energiepunt. “We kijken dan echt naar jouw situatie en woning”, vertelt hij. “Elk huis is anders, maar een ding is zeker: er is altijd wel iets dat je kunt doen om te besparen.” Dat geldt trouwens ook voor mensen in een huurwoning, weet Aladin. “Met radiatorfolie, een waterbesparende douchekop en andere kleine bespaarmaatregelen bespaar je ook al een mooi bedrag.”

Voor huurders

Heb je een huurwoning en kan je ook wel wat hulp gebruiken? Ook voor huurders komt er weer een regeling aan voor energiehulp op maat. Mensen die hiervoor in aanmerking komen krijgen vanzelf bericht van de gemeente.

Er is tot nu toe 265 keer subsidie toegekend voor woningisolatie. Er zijn tot nu toe in totaal 112 maatregelen uitgevoerd:

47
Spouwmuurisolatie
22
Vloerisolatie
43
HR++ Glas

Ook je woning isoleren met hulp?

Wil jij gebruik maken van de subsidie voor woningisolatie? Check of je in aanmerking komt en meld je aan. Dat kan nog tot 31 juli. Of kom langs bij het Energiepunt voor gratis advies over verduurzaming en hoe je dat kunt betalen. Aladin legt je alles uit!

Uw Reactie
Uw Reactie