Wilde bloemenpracht in de lente

  • #natuur
  • #stories

Wilde bloemenpracht in de lente

De lente is eindelijk van start. En wat zijn we er aan toe. Het seizoen van verandering en vernieuwing is eindelijk weer begonnen.  Terwijl veel bomen al hun knoppen laten zien, je het gras soms alweer ruikt en de zon steeds ietsje krachtiger wordt, is er nog een ander natuurlijk spektakel dat de lente aankondigt: de wilde bloemenpracht in Apeldoorn. Fotograaf: Erik Gorter, gemeente Apeldoorn

Hoe komt Apeldoorn aan al die verschillende bloemen?

In de lente en zomer wordt iedereen in Apeldoorn kleurrijk begroet: mooie bermen en perken vól met (wilde) bloemen in alle soorten, maten en kleuren stralen in de zon. En zelfs op een regenachtige dag, brengen ze een vrolijke noot. Ook in de parken, de binnenstad, de wijken, de winkelcentra zijn verschillende bloemrijke plekken te vinden. Allemaal met de hand en veel liefde samengesteld en gezaaid: elke berm, elk perk en elk park is anders. Hoe komen we aan al deze bloemen? Erik Gorter, wilde flora specialist, vertelt het graag!

Van zaadje tot bloeiende berm: een prachtig proces

Met wel 120 verschillende soorten wilde bloemen, is ons bloemrijke Apeldoorn geliefd door bijen, vlinders en andere insecten. Ook de vogels genieten daardoor van een feestmaal tussen de bloemen. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon een prachtig gezicht om al die kleuren en vormen te zien bloeien.

Kijk mee met hoe Erik Gorter, wilde flora specialist, de voorbereidingen doet voor de lente.

Erik Gorter houdt zich al 8 jaar bezig met de flora in Apeldoorn. Erik en zijn collega’s zorgen voor een goede basis en pakken tussendoor uit met kleurrijke uitschieters. “Mijn collega’s en ik oogsten jaarlijks zo'n 50 tot 60 kilo zaden van de planten uit de bermen. Elke soort moet op het juiste moment geoogst worden en dat vraagt om veel kennis. Het is prachtig om het mooie resultaat van je werk uiteindelijk te zien!”

Alle zaden worden gedroogd, gezeefd en opgeslagen per soort in de voorraadkast. Vervolgens worden er nieuwe mengsel van gemaakt. Deze mengsels stemmen we af op de verschillende locaties en groeiomstandigheden in Apeldoorn. Elke bloemenberm en elk perk in Apeldoorn is dus uniek. Erik: “Met name de locaties die het meest in het oog springen, krijgen met onze eigen mengsels om de paar jaar een boost. We zorgen ervoor dat onze gemeente er kleurrijk en bloeiend bij staat, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid en het overzicht op de wegen natuurlijk. Je ziet en hoort dan ook dat de mensen er blij van worden, dat is een leuk compliment.”

Goede balans tussen nuttig, mooi en veilig

Niet overal zaaien Erik en zijn collega’s zelf de bermen in, er zijn ook plekken waar de natuur haar gang kan gaan. Vaak komen er dan vanzelf soorten op, omdat er in de bodem al zaadjes zitten. Ondanks de pracht van deze vrije natuur, wordt er wel ingegrepen wanneer dit nodig is: “We maaien natuurlijk wel, ook waar we de natuur de vrije hand geven. De randen en uitzichthoeken maaien we in mei of juni voor de veiligheid van het verkeer. En soms is nog een keertje extra nodig. Het grootste gedeelte maaien we pas in het najaar, meestal in september of oktober.”

Continu wordt de balans gezocht, want waar mogelijk blijft de begroeiing staan. Ook als het uitgebloeid is “De uitgebloeide bloemen en planten zorgen dan namelijk voor voedsel en schuilplaatsen voor veel dieren en insecten. Erg belangrijk dus om niet alles te maaien.” legt Erik uit. “De bodem houden we hierdoor ook gezonder én er ontstaat een leefomgeving waar bepaalde plantensoorten juist behoefte aan hebben.”

Erik Gorter - Wilde flora specialist
“We hebben weer ons best gedaan voor komend seizoen. Dus laat u verrassen door de kleurenpracht in Apeldoorn en geniet van de bijen, vlinders en andere insecten die hier volop van profiteren!”

Het oog krijgt wat, maar de ecologie nog véél meer

Het is fijn dat onze stad groen en kleurrijk oogt in de lente en zomer, maar door het inzaaien van wilde flora en minder te maaien leveren we vooral ook een bijdrage aan een goede leefomgeving voor bijen, vlinders, insecten en andere kleine dieren. We houden hier met ons groenbeheer zoveel mogelijk rekening mee. Op verschillende plekken stimuleert de gemeente initiatieven die bijdragen aan biodiversiteit. Zo werd er kort geleden nog, een insectenhotel in Wenum Wiesel geplaatst.

Wist u dat we in 2021 de beste bermen bokaal van de provincie Gelderland in ontvangst mochten nemen? Daar doen we het natuurlijk niet voor, maar het is een mooi compliment: we zijn op de goede weg!

Groen ook goed voor lichamelijke en mentale gezondheid

Daarnaast is al dat groen ook goed voor onszelf. Het groen neemt vocht op en houdt het vast. Dat voorkomt wateroverlast bij hevige regenbuien. Het veranderende klimaat zorgt er namelijk voor dat zomers warmer en droger worden en dat we te maken krijgen met steeds meer piekbuien. Daarnaast helpen planten en bomen met een schone lucht en verkoelen ze de lucht ook tijdens warme periodes. En nodigt uit tot bewegen en ontspannen. Goed voor de lichamelijke en mentale gezondheid dus!

Vlinder op bloem
Sint Jansvlinder op Kartuizer anjer. Fotograaf: Erik Gorter, gemeente Apeldoorn

Zelf ook de natuur een handje helpen?

U kunt aanpassingen aan uw huis en tuin doen om bij te dragen aan een klimaatbestendig Apeldoorn. Kijk hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen. 

Uw Reactie
Uw Reactie