Draaigatje (exotische mier)

Op verschillende plaatsen in Nederland is een exotische mierensoort aangetroffen. Dit is het Mediterraan draaigatje. Deze mier is bestand tegen veel bestrijdingsvormen en kan voor overlast zorgen.

Lees meer

  • Het Mediterraan draaigatje ziet er uit als een gewone zwarte mier. Ze zijn niet allemaal even groot, tussen de 3 en 5 millimeter. Bekijk dus altijd meerdere exemplaren uit een nest. Ze leven ook in grotere aantallen.
  • De werksters maken gebruik van vaste looproutes, vaak lopen enkele tientallen mieren echter elkaar aan.
  • Bij warm en droog weer maken de draaigatjes van het uitgegraven zand een soort kratertjes. Vaak zijn er ook meerdere nesten dicht bij elkaar.
  • Treft u mieren aan die aan bovenstaande kenmerken voldoen ? Dan kunt u nog een laatste test doen. Vang een mier en wrijf hem stuk tussen duim en wijsvinger en ruik er vervolgens aan. Een Mediterraan draaigatje ruikt naar snoepjes (kokosachtig). De ‘gewone’ mieren ruiken naar mierenzuur.

Ziet u de draaigatjes in een kluit van een net gekochte plant? Dan is het handig om gelijk even wat mieren te testen op de kokosgeur. Zeker als het gaat om een plant die uit het Middellandse Zeegebied komt.

Zorg er dan voor dat de mieren zich niet verder kunnen verspreiden. Dat is heel eenvoudig. Zet de plant een tijd op een verhoging, bijvoorbeeld in een ruime emmer. Doe een laagje water met een druppel afwasmiddel in de emmer. Zorg dat het water tot halverwege de verhoging komt. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat de mieren niet meer op het water blijven drijven. Daardoor kunnen de mieren niet meer oversteken.

Overlast binnen beperken:

  • Het is niet altijd duidelijk waar de mieren naar binnen komen, maar vaak is dit langs en door kozijnen van ramen en deuren, of via oude afbrokkelende voegen. Dicht deze waar mogelijk.
  • Mieren volgen elkaar door geursporen te volgen. Regelmatig poetsen van plekken waar mieren lopen kan hun geursporen af laten nemen waardoor ze de weg naar binnen minder eenvoudig kunnen vinden.
  • Laat geen eten achter voor de mieren. Denk aan etensresten, maar ook aan dierenvoer of dode insecten zoals vliegen.
  • Het bestrijden van de mieren kan de overlast (tijdelijk) verminderen. Dit kan met allerlei commerciële bestrijdingsmiddelen. Ook zijn er een aantal huis- tuin- en keukenmiddelen als zelfrijzend bakpoeder, kaneel en andere sterk geurende middelen. In hoeverre deze huis- tuin- en keukenmiddelen daadwerkelijk werken tegen het mediterraan draaigatje (of andere mieren) is onbekend.

Overlast buiten beperken:

  • Het bestrijden van de mieren buiten kan de overlast (tijdelijk) verminderen. Vooral wanneer een heel nest wordt bestreden is het effectief. Dit kan met allerlei commerciële bestrijdingsmiddelen of met kokend water.
  • Bestrijd bladluis op uw planten zoveel mogelijk. Bladluizen produceren uit de sappen van planten een zoetstof en dit is een belangrijke voedselbron voor de mierenkolonie. Als het voedselaanbod minder wordt, zal de kolonie zich langzamer ontwikkelen en neemt het andere voedselbronnen zoals bestrijdingsmiddelen beter op.
  • Geef bij droogte uw planten regelmatig water. Dit zorgt voor gezonde sterke planten wat mogelijk minder overlast geeft van bladluis.
  • Zorg voor veel groen en schaduw in uw tuin. Tegels en plantenbakken warmen snel op door de zon en de mieren zijn dol op deze warmte.
  • De tuin afgraven of tuinplanten afvoeren kunt u beter niet doen. De kans is groot dat er dan mieren (koninginnen) naar andere plekken worden vervoerd. Zo kunnen de mieren zich vestigen op nieuwe locaties.

Heeft u na het doen van bovenstaande testen het idee dat het om het Mediterraan draaigatje gaat, of ervaart u overlast van deze mieren? Waarschuw dan zo snel mogelijk de gemeente. Ook als u vragen heeft of twijfelt of het gaat om het Mediterraan draaigatje, kunt u contact met ons opnemen.

Gemeente Apeldoorn werkt samen met het KAD, Kennis- en adviescentrum dierplagen. Op deze site vindt u ook foto’s van het draaigatje.

Heeft u spoed?

Bij noodgevallen en storingen die snel moeten worden opgelost zoals een gat in de weg, een overstroming, drukriolering of een grote storing in de openbare verlichting.

1. Bel 14 055 en kies 1;
2. Toets uw telefoonnummer in;
3. U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Bel 14055, keuze 1

Uw Reactie
Uw Reactie