Gebied: Beekbergse beken
Fotograaf: Beekbergse beken
Gebied: Beekbergse beken

De Beekbergse beken zijn eigenlijk een uitgebreid stelsel van kleine beken. De bron van de beken ligt in het buurtschap Engeland dat half verscholen ligt in een kleinschalig landschap.

Beekbergse beken

Langs de Beekbergse Beek hebben verschillende watermolens gestaan. Sommige beekroutes werden daarvoor speciaal aangelegd naast de originele beek. De Verloren Beek bijvoorbeeld.

Hoe ziet het gebied eruit?

De Beekbergse Beek verbindt de Veluwe met de IJssel. De beek komt in het oosten bij Klein Amsterdam samen met de Loenense beken. Samen vormen ze een flink stroomgebied dat uitkomt in de IJssel. De Beekbergse Beek verbindt grote groene gebieden zoals het Beekbergerwoud, het Lampenbroek, Landgoed Klarenbeek, de omgeving van Landgoed Beekzicht tot en met de uiterwaarden van de IJssel. We noemen dit hele gebied ook wel de Beekbergse Poort.  De Beekbergse Beek heeft verschillende namen: Oude Beek, Beekbergse Beek, Krepelse Beek, Klarenbeek etc. In de Bekenatlas vind je hier meer informatie over.  

Wat vind je hier?

Het bekenstelsel is belangrijk voor vissen en andere waterdieren. In de Beekbergse beken komt de beekprik voor, een bijzondere soort die van stromend water houdt. Verder komt op een paar plekken bronkruid en paarbladig goudveil voor. Maar aan de randen van oevers tref je deze soorten steeds minder doordat er te veel meststoffen in het milieu kwamen. De afgelopen jaren zijn er op verschillende plaatsen in het gebied maatregelen genomen die er voor zorgen dat de natuur zich beter kan ontwikkelen. Zo zijn er vispassages en moerasgebieden aangelegd.

Wat kan je er doen?

Je kunt de Beekbergse beken op verschillende manieren ontdekken. Bij een wandeling door de dorpen tref je de beken. En je kunt wandelen langs delen van de routes van de Klompenpaden: Bekbergerpad, Albapad, Klarenbeeksepad en Beekweidenpad. Ook kan je fietsen langs delen van de beken. Vooral de route langs de beek tussen het Apeldoorns kanaal en Klarenbeek is een aanrader.

Van wie is het gebied?

De beken met de stuwen en gemalen zijn vooral van Waterschap Vallei en Veluwe. Zij beheren ook de meeste delen. Op de Waterlegger kun je zien welke wateren bij het waterschap horen. Grote delen van de gebieden rondom de beken zijn ‘Groene Ontwikkelingszones’. Dit betekent dat de provincie en de gemeente samen met andere partijen de natuur hier verder willen ontwikkelen en water langer willen vasthouden. 

Terug naar alle gebieden Terug naar startpagina Natuuratlas

Overzicht van alle gebieden..
Overzicht van alle gebieden. Illustrator: Gemeente Apeldoorn
Uw Reactie
Uw Reactie