Gebied: Lanen en bermen
Fotograaf: Rob Voss
Gebied: Lanen en bermen

De lanen geven Apeldoorn een statige uitstraling. Alle lanen samen lijken van bovenaf gezien als spaken in een wiel die vanuit het midden naar buiten lopen. De ring van Apeldoorn kun je zien als het wiel. Ook zo komen weer verbindingen tot stand voor mens én natuur.

Lanen en bermen

De Loolaan is een van de bekendste lanen van Apeldoorn. Met een aantal andere lanen komt hij samen bij het monument de Naald.

De Loolaan werd in 1734 aangelegd en verbindt het paleis met de oude Mariakerk in het centrum. Maar er zijn nog veel meer lanen. Er zijn lanen die tot in de bossen reiken van de Veluwe. En er zijn lanen naar het landelijk gebied in het oosten, zoals de Deventerstraat en de Zutphense straat.

Hoe ziet het gebied eruit?

In Apeldoorn is er 60 kilometer aan lanen en 285 hectare aan bloemrijke bermen. Dat is veel, maar de lanen hebben wel last van de groeiende stad. Aan de ene kant is er weinig ruimte voor groen in de stad, maar aan de andere kant wordt groen in de stad steeds belangrijker. Lanen kunnen fijnstof opvangen. En ze helpen de natuur diverser maken. Ook zorgen de lanen er voor dat de temperatuur in de stad lager wordt. Veel van de lanen maken deel uit van de Groene Mal en worden daarom beschermd. De Groene Mal is de groene structuur van de stad. Deze lanen vormen samen met de beken en sprengen het fijnste netwerk van de groenstructuur in Apeldoorn. Ze verbinden parken, parken met wiggen en wiggen met grote groengebieden.

Berm.
Berm. Fotograaf: Rob Voss

Wat vind je hier?

In de bomen komen insecten voor. Vooral in het voorjaar in de jonge groene bladeren. Dat is goed voor de broedvogels die de insecten voeren aan hun jongen, ze vliegen af en aan. De laanbomen kunnen ook een goede route opleveren voor vleermuizen. En in de oudere bomen leven holtebewoners zoals de boomklever, koolmees, pimpelmees en spechten. 

In de bloemrijke bermen vind je nectar en stuifmeel voor vlinders en andere insecten. Als ze tenminste voldoende structuur en kruiden hebben; dit betekent dat er niet voortdurend gemaaid wordt. Dit heet natuurvriendelijk maaibeheer. Apeldoorn heeft hier al jarenlang ervaring mee.

Wat kan je er doen?

Je komt vast over de lanen en langs de bermen als je op weg bent naar je werk, school of winkel. Tip: kijk eens met de ogen van een eekhoorn of vleermuis en vind dan je weg door Apeldoorn.

Terug naar alle gebieden Terug naar startpagina Natuuratlas

Overzicht van alle gebieden..
Overzicht van alle gebieden. Illustrator: Gemeente Apeldoorn
Uw Reactie
Uw Reactie