Vergroening van het Kasteelplein
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Vergroening van het Kasteelplein

We willen het Kasteelplein in Woudhuis groener maken. Dit helpt om de natuurlijke balans te herstellen, de gevolgen van klimaatverandering zoals hitteproblemen te verminderen en de diversiteit van planten en dieren te verbeteren. Bovendien verbinden we het groen van het Kasteelplein met de rest van de wijk en integreren we de bestaande elektriciteitsruimtes beter in de omgeving. Tot slot gaan we ook nog een fantastische speelplek maken voor alle kinderen.

Het uiteindelijke ontwerp

Al ruim een jaar zijn we bezig met de plannen voor het Kasteelplein. Dat komt omdat we meerdere uitdagingen in dit project willen samenbrengen. Op die manier wordt het Kasteelplein een centrale plek waar mensen van 0 tot 100 kunnen spelen, ontmoeten en ontspannen. Op deze pagina vind u alle informatie over het definitieve ontwerp dat we hebben gemaakt. Dit ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met de buurt en klankbordgroepen.

Kleurrijke flora, groene transformatie en 100 extra bomen

Er wordt veel groen toegevoegd op het Kasteelplein. Zo worden er maar liefst 100 bomen geplant tijdens de boomplantdag op 15 november. Dit zijn 50 inheemse bomen en 50 fruitbomen. De soorten en locaties van de bomen zijn terug te vinden op de tekeningen op deze webpagina. Daarnaast wordt een gedeelte van het gazon veranderd naar wilde flora, waardoor er meer kleur en leven komt in de wijk. De twee trafohuisjes worden omgeven door groen, waardoor deze minder opvallen. Op het Kasteelplein zelf wordt er asfalt verwijderd en groen ingeplant. Kijk op de tekeningen om te zien hoe het eruit komt te zien.

Spelavontuur voor alle kinderen

Er wordt een hoogwaardige speelvoorziening gerealiseerd op het Kasteelplein, die ook toegankelijk is voor kinderen met een beperking. Dit is mede tot stand gekomen door de inspanningen van buurtbewoonster Willemijn van de Zedde, die door middel van crowdfunding een grote bijdrage heeft geleverd aan het tot stand komen van de speelvoorziening. Naast deze speelvoorziening wordt er ook een waterspeeltuin  gerealiseerd op het Kasteelplein.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het ontwerp van de speelvoorzieningen. Dit ontwerp wordt eind van dit jaar toegevoegd op deze website.

Ontwerpen

Woudhuizerallee: groener met parkeergelegenheid

We gaan groen aanleggen langs de Woudhuizerallee, waar nu nog verharding aanwezig is. Dit helpt tegen hitte, verbetert de waterafvoer en zorgt voor een groenere uitstraling. Mensen kunnen nog steeds op deze plek parkeren, dus er gaan geen parkeerplaatsen verloren.

Boomplantdag als aftrap van groene transformatie

Op 15 november 2023 organiseren we de jaarlijkse boomplantdag op het Kasteelplein. Dit is de perfecte plek omdat we daar 100 bomen willen planten als onderdeel van de vergroening. Samen met basisscholen en de praktijkschool gaan we deze dag de 100 bomen op het Kasteelplein planten, waarmee we de vergroening van het plein beginnen.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten?

Neem contact op

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie