Woningbouw Zuidrand
Impressie: Gemeente Apeldoorn
Woningbouw Zuidrand

Gemeente Apeldoorn wil woningen ontwikkelen aan de zuidrand van Apeldoorn. Via het project Host-City van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) doet zich de kans voor om versneld woningen te realiseren in dit gebied.

Ontwikkeling Host-City

Stadsrand Zuid is de naam voor het gebied ten zuiden van de A1, tussen de Arnhemseweg en de A50. Dit gebied langs de snelweg A1 wordt gekenmerkt door veel groen, weilanden en hier en daar wat bebouwing. De gemeente wil hier een woningbouwlocatie ontwikkelen. Concrete, ruimtelijke plannen daarvoor worden op dit moment gemaakt. Ondertussen doet zich de kans voor om versneld woningen te realiseren in dit gebied.

Presentatie 7 november

Op dinsdagavond 7 november 2023 hebben we ruim 100 belangstellenden bijgepraat over de gebiedsvisie van de zuidrand, het project Host-City en het haalbaarheidsonderzoek. We hebben een opsomming gemaakt met de meest gestelde vragen en de antwoorden. 

In de Omgevingsvisie 2040 wordt de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Apeldoorn beschreven. In de komende 20 jaar staat er veel te gebeuren in de stad, de dorpen en de natuur. Ook landelijke, urgente opgaven zoals de woningnood staan in de visie omschreven. Met het Rijk is daarom afgesproken dat Apeldoorn in 2030 8.000 nieuwe woningen heeft toegevoegd en onder andere de zuidrand is daarbij in beeld. Het snel iets doen aan de Apeldoornse woningnood vraagt dan ook om nieuwe, creatieve en innovatieve oplossingen.

Welke kans doet zich nu voor?

Vanwege de woningnood in heel Nederland is ook de landelijke overheid op zoek naar nieuwe, manieren om woningen toe te voegen. Eén daarvan is het project Host-city van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie wil het versneld toevoegen van (betaalbare) woningen stimuleren door middel van flexwoningen. Op 30 januari zijn de handtekeningen onder dit initiatief gezet ‘Apeldoorn en ministerie BZK slaan handen ineen voor extra woningen’.

Wat houdt het project Host-city precies in?

Het project houdt in dat BZK, provincie en gemeente samen onderzoeken of we op deze locatie versneld 500 woningen kunnen realiseren. Het gaat om 300 woningen die langdurig blijven staan. Daarnaast gaat het om 200 plekken voor woningen die verplaatsbaar zijn. Deze plekken worden niet op elk moment volledig benut en zijn voor de opvang van flexwoningen uit andere gemeenten. Bijvoorbeeld omdat ze daar vanwege planologische belemmeringen niet geplaatst kunnen worden of omdat er daar geen plaats meer is. De combinatie van permanente woningen en de kavels voor verplaatsbare woningen is zorgen voor een goede woonomgeving en woonkwaliteit.

Bekijk het gebied op de kaart (pdf, 6 Mb)

Project Host-city is haalbaar

Na het ondertekenen van een intentieovereenkomst met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) begin 2023 zijn we aan de slag gegaan met een haalbaarheidsonderzoek. We hebben grondig onderzoek gedaan vanuit meerdere invalshoeken: ruimtelijk, programmatisch, technisch, juridisch, financieel en maatschappelijk. De uitkomst is dat het project Host-city haalbaar is, als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Lees het volledige rapport (pdf, 4.2 Mb)

Wat zijn flexwoningen en voor wie zijn ze?

Flexwoningen zijn mooie, volwaardige woningen die in veel gevallen kant en klaar aankomen, minimaal 30 jaar meegaan en makkelijk verplaatst kunnen worden. Alle 500 woningen zijn bedoeld voor inwoners uit de gemeente Apeldoorn. Denk daarbij aan gezinnen, starters en ouderen. Het is daarmee één van de oplossingen om de wachtlijsten in onze gemeente te verminderen.

Plaatsing van de flexwoningen.
Plaatsing van de flexwoningen. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Impressie van de flexwoningen.
Impressie van de flexwoningen. Impressie: Gemeente Apeldoorn

Formele procedures en inspraakmogelijkheden

Op 30 november 2023 stemde de gemeenteraad in met de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek voor Host-City. Dit betekent dat het mogelijk lijkt om 300 permanente woningen en 200 'hostkavels' in dit gebied te bouwen. De volgende stap is het gedetailleerder uitwerken van deze eerste fase van de woningbouwontwikkeling in Stadsrand Zuid.

In de samenwerkingsovereenkomst met het ministerie van BZK is afgesproken dat we in 2029 de vaste kern van 300 woningen en het eerste cluster voor 50 flexwoningen opleveren. Zie in de presentatie van 7 november 2023 de planning voor Host-city. Gelijktijdig wordt er momenteel gewerkt aan het ontwerpen van een scenario voor de gehele Stadsrand-Zuid. De ontwerpen worden ook besproken met de bewoners, omwonenden en belanghebbenden in het tweede kwartaal van 2024. De verwachting is dat we voor de zomer van 2024 een door de gemeenteraad vastgesteld scenario voor de Stadsrand-Zuid hebben. Op basis van dit scenario kan dan verder worden gewerkt aan het realiseren van de nieuwe woonwijk.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?

Mail: woningbouwzuidrand@apeldoorn.nl

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie