Fiets weg?
Fotograaf: Rob Voss
Fiets weg?

Bent u uw fiets kwijt? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als u ontdekt dat uw fiets weg is, kan het zijn dat de gemeente hem heeft laten verwijderen. Hij hoeft dus niet gestolen te zijn. Wat u kunt doen, leest u op deze pagina.

Fiets weg in de binnenstad? Denk aan het fietsparkeerverbod

In de binnenstad geldt een fietsparkeerverbod. Bent u uw fiets kwijt en stond die buiten een stalling, vak (deze zijn aangegeven met witte randen) of rek geparkeerd? Dan is uw fiets misschien weggehaald. In dat geval kunt u uw fiets weer ophalen.

Fietsen brengen we naar de Paslaan stalling

Foutgeparkeerde fietsen die we verwijderen brengen we naar de overdekte fietsenstalling aan de Paslaan. Deze ligt op de hoek van de Hoofdstraat en de Paslaan. Het kost €25 om uw fiets terug te krijgen. Dit zijn kosten die wij maken om de fietsen te verwijderen. U kunt alleen met pin betalen.

Fietsenstalling Paslaan
Fietsenstalling Paslaan Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Weesfietsen

Fietsen die langer dan 21 dagen achter elkaar op dezelfde plek geparkeerd staan noemen we ook wel 'weesfietsen'. Het zijn meestal fietsen die gedumpt of soms ook gestolen zijn. Als we denken dat een geparkeerde fiets niet meer gebruikt wordt, markeren we de fiets met een label. Daarmee houden we bij of een fiets er langer dan 21 dagen staat. Stond uw fiets lang op dezelfde plek? Dan kunt u op de website verlorenofgevonden.nl zien of uw fiets naar ons fietsdepot (adres: Aruba 4) in Apeldoorn is gebracht. Daar kunt u uw fiets op afspraak en tegen betaling van €25 ophalen. Kijk voor meer informatie op apeldoorn.nl/fietsdepot.

Als u fiets niet naar de Paslaan stalling gebracht is en ook niet op verlorenofgevonden.nl staat, dan is uw fiets misschien gestolen. Doe bij diefstal van uw fiets altijd aangifte bij de politie. Dit kan heel eenvoudig via www.politie.nl.

Scooters en brommers

Scooters en brommers zijn niet zo makkelijk te verwijderen. Foutgeparkeerde scooters en brommers blijven dus staan, maar de eigenaar krijgt wel een boete. Deze boete van € 65,- wordt naar de kentekenhouder opgestuurd.

Wat zijn de regels over fietsparkeren?

Tot maximaal 11:00 uur mag u uw fiets bij een winkel neerzetten. Zo kunt u gemakkelijk een snelle boodschap doen. Voor 11:00 uur en nadat de winkels sluiten (maandag tot en met zondag 18.00 uur en op donderdag 21.00 uur) mag u uw fiets dus overal neerzetten. Ook buiten de vakken en rekken. Hou natuurlijk wel rekening met het feit dat uw fiets -of scooter- niks blokkeert en niet teveel in de weg staat.

Tussen 11.00 uur en 18.00 uur geldt elke dag (ook zondag) het fietsparkeerverbod. Op donderdag geldt het fietsparkeerverbod nog iets langer vanwege koopavond. Daarom geldt het fietsparkeerverbod op donderdag van 11.00 uur tot 21.00 uur.

Binnen die tijden moet u uw fiets of scooter neerzetten in een van de zes overdekte bewaakte stallingen, in de fietsrekken, fietsparkeervakken of scooterparkeervakken.

De fietsparkeervakken zijn op straat aangegeven met witte randen.

Overzicht van de gratis fietsenstallingen, fietsrekken en -vakken in de binnenstad
Overzicht van de gratis fietsenstallingen, fietsrekken en -vakken in de binnenstad Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Uw Reactie
Uw Reactie