Meten in de stad
Fotograaf: Rob Voss
Meten in de stad

We meten of de temperatuur daalt en of de lucht schoner wordt door de aanwezigheid van groen en water. Deze data helpen om ook in de rest van de stad de juiste maatregelen tegen klimaatverandering in te zetten.

Sensoren maken de stad aantrekkelijker

De gemeente werkt eraan om van de stad een fijne plek te maken. Om er te werken, winkelen, wonen en te verblijven. Dit doet de gemeente door meer in te zetten op groen en water en door te kijken naar het verkeer. Sensoren helpen hierbij.

Uitleg over wat we meten in Apeldoorn.

19 nieuwe sensoren

In november 2022 komen er 19 nieuwe sensoren in Apeldoorn. Bekijk op de kaart waar deze precies komen te hangen.

Kaart sensoren

Wat meten de sensoren?

De sensoren meten verschillende dingen:

  • Temperatuur;
  • Luchtvochtigheid;
  • Fijnstof in de lucht (PM10 en PM2,5)

De sensoren meten en slaan nooit persoonlijke gegevens op. En de straling van een sensor is als u het vergelijkt met een Wi-Fi-signaal, hetzelfde als 4% van zo’n WiFi-signaal .

De klimaatstraat

Meer groen en water in de stad helpt bij het omgaan met klimaatverandering. Groen en water zorgen voor verkoeling op warme dagen en voor betere afvoer van regenwater. In de eerste klimaatstraat van Apeldoorn, de Marktstraat, wordt hier volop op ingezet. Dit doen we samen met ondernemers, pandeigenaren, bewoners en provincie Gelderland.

Sensoren meten of de temperatuur ook echt daalt en of de lucht schoner wordt door de aanwezigheid van groen en water. Deze data kunnen helpen om ook in de rest van de stad de juiste maatregelen tegen klimaatverandering in te zetten.

Verkeer rondom de binnenstad

Verkeer heeft invloed op de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Het is belangrijk dat de binnenstad goed bereikbaar is, maar veel verkeer zorgt ook voor een minder schone lucht. Om in kaart te brengen hoe schoon (of vies) de lucht is, zijn vijf sensoren opgehangen. Deze hangen aan de rand van de binnenstad, op wegen waar regelmatig auto's, vrachtwagens en bussen komen. Aan de hand van de data van de sensoren kijken we of de luchtkwaliteit verbeterd moet worden. Ook kunnen we zien wat bijvoorbeeld de impact van elektrische bussen is op de luchtkwaliteit.

Samenwerking

Samen sta je sterker. Als gemeente werken we samen met verschillende partners. En we zijn actief in meerdere samenwerkingsverbanden. Zo dragen we een steentje bij aan nationale en internationale projecten.

Meer informatie

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u een vraag?

Neem contact op.

Meer samenwerking

Uw Reactie
Uw Reactie