Vluchtelingenpaspoort

Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Het is ook een identiteitsbewijs.

 
Meenemen
 • Pasfoto die voldoet aan de eisen, goed lijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag
 • Uw verblijfsdocument
 • Een mogelijk eerder afgegeven vluchtelingenpaspoort, ongeacht of deze nog geldig is.
 • Alle buitenlandse reisdocumenten die op uw naam staan, ongeacht of deze nog geldig zijn.
Duur Zes werkdagen
Kosten € 63,40 - liever PIN dan contant.
Lees meer

Om voor een vluchtelingenpaspoort in aanmerking te komen, voldoet u ten minste aan de volgende voorwaarden:

 1. u woont in Nederland
 2. u bent erkend als vluchteling
 3. u hebt niet de Nederlandse nationaliteit
 4. u hebt een status als vluchteling met een verblijfsvergunning voor on- of bepaalde tijd.

Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen Iedereen die een paspoort nodig heeft, moet meekomen naar de afspraak.

Neem mee naar de afspraak:

U krijgt een e-mail als uw paspoort klaarligt. Dit is maximaal 6 werkdagen na uw aanvraag. Afhalen doet u persoonlijk zonder afspraak tijdens openingstijden.

Heeft u geen e-mail ontvangen of geen e-mailadres? Dan kunt u na 6 werkdagen uw paspoort ophalen. Ook dan doet u dit zonder afspraak, tijdens openingstijden.

Het vluchtelingenpaspoort kost € 63,40

 • U kunt uw paspoort met spoed aanvragen. Dit kost € 57,09 meer dan een gewone aanvraag.
 • Als u het paspoort vóór 14.45 uur met spoed aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 9.30 uur ophalen. In uitzonderlijke gevallen duurt het 2 werkdagen.
 • U kunt geen spoedaanvraag doen als u al een normale aanvraag hebt gedaan. Een gewone aanvraag kunt u niet veranderen in een spoedaanvraag.

 • Bij Vluchtelingendocument III is de geldigheid minimaal/maximaal 3 jaar, afhankelijk van het verblijfsdocument.
 • Bij Vluchtelingendocument IV/V is de geldigheid 5 jaar

Het verschil tussen een paspoort voor een vluchteling en een paspoort voor een vreemdeling is, dat er bij een vluchtelingenpaspoort een vluchtelingenstatus nodig is. Een vluchtelingenstatus krijgt u als de Verenigde Naties u erkennen als vluchteling. Als u geen vluchtelingenstatus heeft is het eventueel mogelijk een vreemdelingenpaspoort aan te vragen.

Gestolen: doe aangifte bij de politie in Nederland*. U ontvangt dan een proces verbaal. Met dit proces verbaal vraagt u een nieuw paspoort aan. U doorloopt de normale aanvraagprocedure.

Betreft het een vermissing, dan doet u aangifte bij de Publieksbalie. U kunt daar direct een nieuwe aanvragen, na de registratie van vermissing.

*Vond de diefstal in het buitenland plaats, doe hiervan dan direct aangifte bij de politie in het buitenland. Na uw terugkeer in Nederland doet u ook in Nederland aangifte bij de politie; neem hierbij uw buitenlandse aangifte mee. Bij vermissing in het buitenland, registreert u de vermissing bij de Publieksbalie.

Uw Reactie
Uw Reactie