Apeldoorn genomineerd voor erfgoedprijs

Apeldoorn is genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Dit is een prijs georganiseerd door het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 voor de gemeente die het beste met haar erfgoed omgaat. En die haar inwoners daar op inspirerende wijze bij betrekt. Naast Apeldoorn zijn Nieuwegein en Nijmegen genomineerd. De winnaar wordt 6 juni bekend.

Peter Messerschmidt, wethouder cultuur & erfgoed is blij met de nominatie: “Apeldoorn heeft uniek erfgoed, waar we erg trots op zijn en waar we onze inwoners zoveel mogelijk bij betrekken. Veel vrijwilligers zetten zich hier ook voor in. Daarom is dit wat ons betreft een terechte nominatie, waar we erg blij mee zijn. Een mooie kans om ons erfgoed te laten zien aan de rest van Nederland en een erkenning voor onze inspanningen.”

Erfgoed van na 1965

Dit jaar draait de prijs om erfgoed van na 1965.  Dat kunnen scholen, kantoren of stations zijn, maar ook kunstwerken, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen die na 1965 zijn gebouwd.

In Apeldoorn gaat het bijvoorbeeld om markante gebouwen in de binnenstad, zoals het stadhuis en de centrale bibliotheek. Maar bijvoorbeeld ook om het Roompot-vakantiepark aan de Krimweg in Hoenderloo en een aantal woonbuurten in De Maten.

Jury op bezoek in Apeldoorn

De komende maanden gaan juryleden onaangekondigd langs bij de genomineerde gemeenten. Juryvoorzitter Ina Adema is erg positief over de genomineerde gemeenten: "We waren dit jaar weer blij verrast door de kwaliteit van de inzendingen en de motivatie van de mensen die erbij betrokken zijn. Het werken met erfgoed van na 1965 heeft interessante verhalen opgeleverd. Ook gemeenten die niet meteen bekendstaan om hun erfgoed, hebben toch overtuigende verhalen."

Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 wil met deze prijs, die al sinds 2010 elk jaar wordt uitgereikt, goede voorbeelden laten zien en anderen inspireren. De winnaar wordt bekendgemaakt op 6 juni 2024 tijdens een Erfgoedsymposium in Weert, de winnaar van 2023.

Meer informatie over erfgoed en regelingen

Wilt u meer weten over erfgoed in Apeldoorn of bent u eigenaar van een pand of woning en benieuwd welke regelingen er zijn op gebied van bijvoorbeeld verduurzaming? Bezoek dan de pagina over erfgoed in Apeldoorn.

Kunsten ’92 is de belangenorganisatie voor de hele culturele en creatieve sector. Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 is een samenwerkingsverband gericht op het versterken van de positie en het belang van erfgoed.

Uw Reactie
Uw Reactie