Archiefbeeld Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Burgemeester Apeldoorn: noodopvang Fletcher Hoenderloo niet langer dan 1 jaar

De gemeente Apeldoorn werkt mee aan de noodopvang van 220 asielzoekers in Fletcher Hotel Victoria bij Hoenderloo, maar niet langer dan 1 jaar. Dat besluit is genomen na de informatiebijeenkomst van gisteravond. Daar waren ongeveer 60 omwonenden en betrokkenen aanwezig.

Afgelopen week is aan de omwonenden gemeld dat de noodopvang begint met 6 maanden. Daarna was verlenging mogelijk. Het COA kon niet zeggen hoe vaak verlenging van de opvang nodig zou zijn. Dat leidde tot veel vragen.

Burgemeester Heerts: “We hebben goed geluisterd gisteravond. En we hebben gemerkt dat de onzekerheid over de duur van de opvang tot onvrede leidt. Vooral voor de recreatieve ondernemers in het gebied is het belangrijk te weten waar ze aan toe zijn. Maar we snappen ook de nood van het COA en van de vluchtelingen. Daarom werken we wel mee aan de opvang, maar voor een afgebakende periode.”

Karakter Veluwe behouden

De Veluwe is één van de populairste toeristische gebieden van Nederland. Er zijn vele hotels, campings en vakantieparken. Het toerisme is dan ook één van de belangrijkste bronnen van inkomsten in het gebied.

Op de Veluwe is nu een aantal Fletcherhotels in gebruik als opvanglocaties voor vluchtelingen. Daarnaast wonen er op veel vakantieparken arbeidsmigranten. Van oudsher is er ook een aantal grote zorginstellingen op de Veluwe. Al met al neemt de druk op de bestaande voorzieningen en de sociale samenhang daarmee toe. Samen met andere gemeenten en instanties spant Apeldoorn met programma’s als Vitale Vakantieparken zich in voor een gezonde toeristische sector op de Veluwe. En ook op andere manieren wordt daaraan gewerkt, door ondernemers en overheden.

Burgemeester Heerts: “Tot nu toe hebben we het evenwicht weten te behouden tussen opvang en toerisme. De grens daarvan komt wel in zicht. Ik doe een dringend beroep op de Commissaris van de Koning om met Fletcher en COA in gesprek te gaan. We willen niet dat het nieuwe businessmodel van Fletcher het karakter van de Veluwe gaat aantasten.”

De burgemeester van Apeldoorn benadrukt dat dat niet aan de asielzoekers persoonlijk ligt: “Dit zijn mensen die vreselijke situaties zijn ontvlucht. Het is niet voor niets dat 80% van de asielzoekers een verblijfsvergunning krijgt. Maar we moeten nu echt toe naar structurele opvanglocaties op plekken die daarvoor bedoeld en geschikt zijn. Niet telkens van die spoedsituaties. Dat is voor niemand goed.”

Toeristenseizoen

De komst van de asielzoekers bij Hoenderloo valt samen met de start van het toeristisch seizoen. Om die reden stelt de gemeente tijdelijk twee extra toezichthouders beschikbaar. Die gaan vooral ondersteunen op een grote dichtbijgelegen camping. Na drie maanden wordt bekeken of dat nog nodig is.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over de tijdelijke opvang van 220 asielzoekers in Hoenderloo? Lees dan de veelgestelde vragen

Uw Reactie
Uw Reactie