Bij duurzame bussen horen natuurlijk ook duurzame bushokjes.  Fotograaf: Peter Lous

Gemeente Apeldoorn krijgt nieuwe duurzamere bushokjes en reclamezuilen

De gemeente Apeldoorn krijgt vanaf half november 181 nieuwe moderne bushokjes. Naast de bushokjes worden ook 78 bestaande reclamezuilen omgewisseld voor nieuwe, waarvan 15 met een LED-scherm. De nieuwe bushokjes zijn compleet duurzaam ontworpen met groen dak en hebben een moderne uitstraling. Inwoners en busreizigers zullen tijdens de omwisseling weinig hinder ervaren.

In totaal wordt bijna de helft van alle bushokjes in Apeldoorn voorzien van een groen dak, vooral in gebieden waar verharding overheerst. De bushokjes worden bedekt met sedum-vetplanten. Deze planten dragen onder andere bij aan het verminderen van hittestress en nemen fijnstof op uit de lucht. De levensduur van de daken wordt door het sedum verdubbeld en het onderhoud is minimaal.

"Met groene daken op onze bushokjes helpen we Apeldoorn koeler te houden, een eenvoudige maar effectieve manier om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Dit initiatief draagt bovendien bij aan de biodiversiteit en vermindert de belasting op onze riolering bij hevige regenval. Het is een stap die past in ons beleid om de stad toekomstbestendig en milieubewust te maken," licht Danny Huizer, wethouder klimaat en natuur toe.

Geillustreerde afbeelding van het nieuwe bushokje
Sfeerimpressie van de nieuwe bushokjes. Fotograaf: Global

De nieuwe bushokjes en reclamezuilen zijn van buitenreclame-exploitant Global Media & Entertainment. Op 27 november zal het bedrijf beginnen met het omwisselen. De bestaande bushokjes op de Hofstraat en Stationsstraat pakken ze op een later moment aan. Op 24 februari is alles vernieuwd en verduurzaamd.

Wilt u zelf een groen dak op uw woning?

Als extra aanmoediging voor groene daken biedt de gemeente subsidie aan inwoners die ervoor kiezen om hun eigen daken te vergroenen. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van de gemeente Apeldoorn: Subsidie Groene Daken.

Uw Reactie
Uw Reactie