Voorwaarden
Voor het ontvangen van de subsidie voor een groen dak moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:
- U bent eigenaar van het pand (huurders mogen ook subsidie aanvragen, maar bij de aanvraag dient de huurder van het pand een door de eigenaar van het pand ondertekende verklaring te overleggen waarin blijkt dat de eigenaar de huurder toestemming geeft tot het verrichten van het afkoppelen van het hemelwater en dat de eigenaar verklaart dat de afgekoppelde situatie in stand blijft);
- Het pand is voor 2012 gebouwd en staat in een gebied met gemengd rioolstelsel (de witte gebieden op de kaart);
- De regenpijpen zijn nu nog aangesloten op het riool;
- Het dakoppervlak is minimaal 30 m²;
- Is uw dakoppervlak kleiner dan 30 m2 dan mag u uw aanvraag samenvoegen met bijvoorbeeld uw buren of een ander adres in Apeldoorn om zo toch boven de vereiste 30 m2 dakoppervlak te komen. Dit andere dak moet ook aan alle overige subsidievoorwaarden voldoen, maar de daken hoeven niet aaneengesloten te zijn;
- De constructie van uw dak is geschikt voor het extra gewicht; Dit kan op twee manieren: door middel van een verschilberekening of door het aanleveren van een constructieve berekening die is opgesteld conform de NEN-EN serie welke aangestuurd wordt door het Bouwbesluit. Met een verschilberekening kan worden volstaan indien in de bestaande situatie een laag grind ligt of bijvoorbeeld tegels aanwezig zijn. Als dit gewicht wordt verwijderd ten behoeve van de aanleg van het groen dak en dit gewicht hoger is dan het gewicht van het verzadigde gewicht van het groen dak dan wordt daarmee aangetoond dat het dak het groen dak kan dragen. Mocht een verschilberekening niet mogelijk zijn dan dient aangetoond te worden met behulp van een constructieberekening dat de dakconstructie het extra gewicht van het groen dak kan dragen;
- Het groene dak krijgt minimaal drie lagen: een wortelkerende-, substraat- en vegetatielaag;
- U legt het groene dak aan volgens wettelijke bouwregels;
- Per m² kan minimaal 20 liter water worden opgevangen.
Is het antwoord op deze vragen ja dan kunt u direct online uw aanvraag indienen.
Vóórdat u begint, controleer of u de volgende gegevens paraat heeft
- DigiD inloggegevens.
- Adresgegevens.
- Grootte van dakoppervlak in m² (zie hieronder een voorbeeld van de berekening*)
- Dakhelling in graden**.
- Hoogte van het subsidiebedrag (bekijk onder ‘de subsidie’ het bedrag waar jij recht op hebt).
- Planning wanneer je gaat afkoppelen.
- Foto’s van het huidige dak.
- Maatvoering van het aan te leggen groene dak.
- Beschrijving van de opbouw van het groene dak.
- Begroting van de kosten.
- Constructieberekening waarmee je aantoont dat het dak het gewicht kan dragen.
*Dakoppervlak berekenen
De oppervlakte van het dak is de breedte van het huis keer de lengte. Is jouw woning bijvoorbeeld 6 meter breed en 10 meter lang dat is het oppervlak: 6 x 10 = 60 m².
**Dakhelling bepalen
Voor het berekenen van de dakhelling plaats je een waterpas horizontaal tegen het dak (zoals in de afbeelding te zien). Lengte A meet je dan loodrecht op het einde van de waterpas. Lengte B komt overeen met de lengte van de waterpas. Vul je gegevens in en bepaal de hellingshoek.

Het proces ziet er als volgt uit
- Wij nemen binnen 6 weken een besluit. Soms hebben we nog wat extra informatie nodig. In dat geval nemen we contact met u op.
- Als uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden voor de subsidie, ontvangt u een voorlopige toekenning.
- U kunt dan beginnen met de aanleg van het groene dak.
- Na afloop en tijdens het proces maakt u een aantal foto’s.
- Als u klaar bent met de werkzaamheden meldt u via het zogenaamde vaststellingsformulier dat u gereed bent. Hierbij stuur je de originele rekening en foto’s van de werkzaamheden en het resultaat mee.
- We controleren de ingediende facturen, of het dak volgens de voorwaarden is aangelegd en of de werkzaamheden binnen een jaar na aanmelding zijn uitgevoerd. Bij akkoord betalen we binnen 6 weken het subsidiebedrag uit.