U kunt actief meewerken aan een energieneutraler Apeldoorn. Door bijvoorbeeld energie te besparen of het opwekken van duurzame energie. Mobiliseer uw omgeving, want samen bereikt u meer. Met de subsidie Energieke Activiteiten kunnen wij u financieel ondersteunen bij de middelen die u nodig hebt om uw omgeving te motiveren. Deze subsidie is voor individuele inwoners, maar ook maatschappelijke initiatieven van bijvoorbeeld bedrijven kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie.
Online aanvragen
Voorwaarden
De activiteit moet een bijdrage aan energietransitie leveren, bijvoorbeeld door directe of indirecte besparing van energie of de opwek van duurzame energie binnen de gemeente Apeldoorn. De activiteit waar subsidie voor wordt aangevraagd moet gericht zijn op het motiveren van of toepasbaar zijn voor een breed Apeldoorns publiek.
Hoeveel subsidie kan ik aanvragen?
U kunt maximaal € 2.500 subsidie aanvragen.
Bij deze subsidie geldt een minimale eigen bijdrage van 50%. De eigen bijdrage aan de kosten van de activiteit kan bestaan uit geld of uit bijdragen in natura (bijvoorbeeld de inzet van eigen materiaal, eigen loonkosten, vrije tijd of vrijwilligerswerk).
Waar wordt op getoetst?
- Herhaalbaar / opschaalbaar: de ervaring of het resultaat van de activiteit is te benutten door andere inwoners/bedrijven in Apeldoorn
- Realistisch / uitvoerbaar:
- er wordt voor de activiteit gebruik gemaakt van beschikbare technieken.
- er is zicht op voldoende medewerkers en deelnemers.
- er zijn voldoende overige middelen beschikbaar.
- er is voldoende betrokkenheid en/of draagvlak bij de inwoners van de gemeente Apeldoorn
- Efficiënt: de activiteit wordt getoetst op de bijdrage aan de realisatie van de doelstelling van de regeling in relatie tot de hoogte van de aangevraagde subsidie.
Enkele voorbeelden
Om in aanmerking te komen voor subsidie op basis van de regeling “Subsidieregeling energieke activiteiten” moet uw activiteit allereerst gericht zijn op een breed Apeldoorns publiek. Communicatie en inspiratie zijn daarom de belangrijkste peilers in elk project. Enkele voorbeelden (niet uitputtend) zijn:
- Het oprichten van een energieteam of -organisatie voor uw wijk, dorp of stad.
- Het organiseren van openbare (inspiratie-)bijeenkomsten over bijvoorbeeld energiebesparing, duurzame energie of collectieve inkoop van zonnepanelen.
- Het organiseren van activiteiten rondom de Dag van de Duurzaamheid.
- Onderzoek naar de haalbaarheid van een collectieve energieopslag.
Waar is de regeling niet voor bedoeld?
Activiteiten die wel een bijdrage leveren aan de energietransitie, maar niet gericht zijn op een breed Apeldoorns publiek komen bij voorbaat niet in aanmerking. Dat houdt in dat u via deze regeling géén subsidie kunt krijgen voor bijvoorbeeld woningisolatie van uw eigen huis of de aanschaf van zonnepanelen.
Vragen?
Neem dan contact met ons op.
Wat valt er wel en niet onder de subsidie?
Wat valt er onder het subsidiebedrag?
- Eigen bijdrage in natura (maximaal 50% van de totale kosten)
- Out of pocket kosten
Voorbeeld eigen bijdrage in natura
- Inzet van eigen materiaal
- Eigen loonkosten
- Vrijwilligerswerk à € 36/uur
Voorbeeld out of pocket kosten (bewaar factuur en betalingsbewijs)
- Gastsprekers
- Drukkosten communicatiemateriaal voor activiteiten
Wat valt er niet onder?
- Al toegepaste technieken zoals isolatiematerialen of zonnepanelen
- Administratieve kosten voor de subsidieaanvraag
- Door derden gesubsidieerde kosten
BTW
- Kunt u dit als organisatie zelf van de belasting aftrekken, dan krijgt u geen subsidie voor de te betalen BTW.
- Bent u particulier of een stichting die geen belasting kan terugvorderen? Dan valt de BTW wel onder de subsidie.
Aanvragen
Beslissen
Het college neemt binnen 6 weken een besluit over uw aanvraag. Krijgt u subsidie? Dan is dat een voorlopig besluit. We stellen de subsidie pas definitief vast, nadat wij het vaststellingsformulier van u hebben ontvangen. Het verleende subsidiebedrag wordt als voorschot aan u uitgekeerd.
Subsidie vaststellen
Binnen 6 weken na het uitvoeren van de activiteit kunt u een vaststelling indienen. Eventueel wordt teveel verstrekt voorschot teruggevorderd.
Zie ook
Voorbeelden
Homerus Energiek
Adèle en Yteke hebben met het initiatief Homerus Energiek hun buurtgenoten enthousiast gekregen om samen energie te gaan besparen. De subsidie Energieke Activiteiten hielp hen daar bij, vertellen zij in dit filmpje
Zon op Robur
Ook Voetbalclub Robur et Velocitas maakte gebruik van de subsidie Energieke Activiteiten. Hiermee hebben zij, samen met de coöperatie Zon op K&N, hun leden enthousiast gekregen om 224 zonnepanelen te realiseren op de daken van de voetbalclub. René Bloemhard legt in een filmpje uit hoe zij het hebben aangepakt.
Meer weten?