Leefbaarheidsonderzoek in omgeving azc

In november 2022 is het azc aan de Deventerstraat in gebruik genomen door COA. Afgesproken is dat hier 400 asielzoekers mogen wonen. En dat de effecten van het azc op de leefbaarheid in de omgeving goed gemonitord worden.

Op verschillende manieren houden alle betrokken partijen goed in de gaten hoe het azc functioneert. Zo is er een ‘beheergroep’ met vertegenwoordigers van COA, politie, gemeente, GGNet en buurtbewoners. Zij komen elke maand bij elkaar. Er is daarnaast elke drie maanden ook een ‘omwonendenoverleg’: een overleg met een groep buurtbewoners. In deze bijeenkomsten bespreken de deelnemers hoe het gaat op en rond het azc. En of er dingen zijn gebeurd die vragen om een actie of maatregel.

Opzet leefbaarheidsonderzoek

Naast deze overleg momenten vindt elk jaar een groot leefbaarheidsonderzoek plaats. Het onderzoek is ontwikkeld door onderzoeksbureau Oostveen Beleidsonderzoek en Advies, na overleg met alle betrokken partijen. In het onderzoek van Oostveen staan registratiecijfers van de politie en de gemeente. En ook de resultaten van een bewonersenquête. Deze vragenlijst wordt verstuurd naar een steekproef van mensen die in de wijken rond het azc wonen, of langs de looproutes naar de winkelgebieden in de buurt.

Het eerste leefbaarheidsonderzoek (de ‘nulmeting’ ) is in 2022 gehouden toen er nog niemand in het azc woonde. In oktober en november 2023 is de ‘eenmeting’ gehouden, Op dat moment woonden er een jaar lang 300 mensen in het azc.

Resultaat eenmeting

Bij de eenmeting zijn 1600 mensen gevraagd naar hun ervaringen. 620 van hen vulden de vragenlijst in (39% respons).

De eenmeting laat volgens het onderzoeksbureau een genuanceerd beeld zien van de ontwikkelingen in het gebied. Via deze link kunt u het hele rapport bekijken: Eenmeting monitor leefbaarheid.

Voorin het rapport (vanaf pagina 3) kunt u de samenvatting lezen van het rapport. Via de inhoudsopgave op pagina 2 kunt u ook makkelijk zien waar u de informatie over de verschillende onderwerpen kunt vinden.

Hoe nu verder?

Gemeente Apeldoorn en COA hebben over de capaciteit van het azc afgesproken dat het azc mag doorgroeien naar 600 bewoners, maar dat dat wel afhangt van de resultaten van de monitoring en het leefbaarheidsonderzoek. Met de gemeenteraad zijn afspraken gemaakt hoe we het zorgvuldig monitoren vormgeven. Namelijk door een jaar lang te monitoren hoe het gaat met 400 bewoners. Ook is afgesproken dat het college van burgemeester en wethouders met de gemeenteraad in gesprek gaat voordat het college een besluit neemt over groei naar 600.

Planning volgend onderzoek

Het college heeft besloten om het volgende onderzoek (de tweemeting) te doen als de capaciteit van het azc een jaar lang 400 is geweest. Zoals ook voordat het azc open ging de bedoeling was. De planning nu is daarom dat de vragenlijst voor de tweemeting verspreid wordt in maart/april 2025. Dan kan het college voor de zomer van 2025 in gesprek met de gemeenteraad over de resultaten. En daarna ook voor de zomer een besluit nemen over de groei naar 600.

Dat is belangrijk omdat gemeente Apeldoorn de opdracht die de gemeente krijgt vanuit de Spreidingswet, moet realiseren voor 1 juli 2025.

Uw Reactie
Uw Reactie