Vrijwilligers in Apeldoorn

Vrijwilligers in Apeldoorn

Vrijwilligers zorgen voor het reilen en zeilen van veel mooie initiatieven en verenigingen. Dit maakt Apeldoorn een stuk mooier en leuker om te wonen, te werken of te bezoeken.

Lees meer

Foto: Rob Voss

Vrijwilligers in Apeldoorn

Vrijwilligerswerk kan u veel voldoening geven, u kan andere mensen helpen die ergens zijn vastgelopen, je eigen competenties blijven ontwikkelen, het zorgt voor sociale contacten, het is een zinvolle invulling van vrije tijd en ga zo maar door. Genoeg redenen dus om vrijwilligerswerk te doen.

In Apeldoorn kunt u op veel verschillende manieren vrijwilligerswerk doen. Bijvoorbeeld als taalmaatje voor vluchtelingen en migranten om de Nederlandse taal te leren, of computerhulp bij ouderen of zelfs als biljartmaatje.

Ridderbuurt is een initiatief in de Gemeente Apeldoorn binnen Volunteers 2.0 in samenwerking met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Gemeente Apeldoorn en Interreg.

De gemeente Apeldoorn is trots op inwoners die zich belangeloos voor een ander of voor de stad inzetten. Wij steunen daarom onze vrijwilligers en we zijn erg blij en dankbaar dat ze er zijn.

Zoekt u zelf vrijwilligerswerk?

Wilt u graag nieuwe mensen leren kennen of graag iets voor iemand anders doen? Dan is vrijwilligerswerk misschien iets voor u. Maar hoe vind je wat bij je past?

De Proeverij

Ieder jaar in oktober of november vindt De Proeverij voor Vrijwilligerswerk plaats. Organisaties en verenigingen presenteren zich aan bezoekers. Vrijwilligers, toekomstige vrijwilligers en andere belangstellenden kunnen die middag komen ‘proeven’ op hoeveel verschillende manieren u zich kunt inzetten als vrijwilliger in Apeldoorn.

Op zoek naar vrijwilligers

Bent u, als organisatie of goed doel, op zoek naar enthousiaste vrijwilligers? Maak een concrete vacature en kijk dan eens op apeldoornpaktaan.nl/organisaties hoe u in contact komt met mogelijke kandidaten.

Vrijwilligerswaardering

Sommige vrijwilligers zetten zich al jarenlang in voor hun initiatief, vereniging of actie. Om de vrijwilligers te bedanken heeft Apeldoorn de vrijwilligerswaardering. Mede-vrijwilligers, vrienden of bekenden kunnen vrijwilligers aandragen die de waardering verdienen. Het gaat niet om mensen die zich één dag hebben ingezet voor bijvoorbeeld het Oranjefonds, maar om mensen die zich structureel vrijwillig inzetten in de gemeente Apeldoorn. De ontvanger ontvangt een speldje met begeleidende brief en een chocolaatje. We verwachten deze waardering weer in 2023 uit te delen.

Vrijwilligerswerk en een uitkering

  • Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen maar heeft u een bijstandsuitkering? Dan moet u rekening houden met een aantal voorwaarden.
  • Heeft u een WW-uitkering en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen? Kijk dan voor meer informatie op de website van het UWV.

Vrijwilligersverzekering

Bijna 40% van alle Apeldoorners doet vrijwilligerswerk. Om er zeker van te zijn dat organisaties en hun vrijwilligers voldoende verzekerd zijn, heeft de gemeente Apeldoorn een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Alle vrijwilligers in de gemeente Apeldoorn zijn automatisch verzekerd.

Lees verder

Mantelzorgwaardering

Vaak zien mensen het als vanzelfsprekend om voor de partner of een familielid extra dingen te doen. Dat neemt niet weg dat het zwaar kan zijn, of je nu actief iets doet of leeft met zorgen om een naaste. Daarom is er ondersteuning en een mantelzorgwaardering.

Lees verder

Partners

Wilt u graag nieuwe mensen leren kennen of graag iets voor iemand anders doen? Kijk eens bij de volgende organisaties.

Uw Reactie
Uw Reactie