Energietoeslag

U kunt € 800,- energietoeslag aanvragen als uw inkomen lager is dan 130% van de bijstandsnorm. Ook krijgt u dan € 500,- extra energietoeslag vanuit het kabinet.  De aanvraag duurt ongeveer 8 weken. U kunt makkelijk testen of u hier recht op heeft.

Lees meer

Inwoners met een laag inkomen kunnen een eenmalige energietoeslag van € 800,- netto per huishouden aanvragen (inwoners met een bijstandsuitkering hebben de energietoeslag al automatisch ontvangen). Ook is er € 500,- extra energietoeslag vanuit het kabinet.

Energietoeslag 2023

De energietoeslag van € 1.300,- wordt ook uitgekeerd in 2023. Heeft u in 2022 de energietoeslag van de gemeente Apeldoorn ontvangen? En bent u op 1 januari 2023 nog steeds woonachtig in gemeente Apeldoorn? 
Dan krijgt u dit bedrag automatisch. U hoeft hiervoor niks te doen. Wij maken het bedrag vóór 18 februari 2023 over naar uw rekening.

Heeft u in 2022 geen energietoeslag ontvangen, maar denkt u dat u vanaf 1 januari 2023 wel recht heeft op deze toeslag? Dan kunt u het in 2023 hier aanvragen.

U heeft recht op de energietoeslag als u op de aanvraagdatum:

  • 21 jaar of ouder bent;
  • zelfstandig woont en de hoofdhuurder of hoofdeigenaar bent;
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft;
  • een laag inkomen heeft;
  • niet in een instelling woont (zorg- of verpleeginstelling of instelling voor beschermd of begeleid wonen).

U heeft gegevens nodig van het inkomen van u en uw eventuele partner. Bewaar originele bewijsstukken zoals inkomensgegevens goed. Wij kunnen tot één jaar nadat u de energietoeslag heeft gekregen hiernaar vragen.

Let op: Heeft u al een energietoeslag ontvangen? Dan kunt u geen aanvraag indienen. 

Studenten

Alleen studenten die zelfstandig wonen en een energiecontract bij een energieleverancier hebben, kunnen een aanvraag indienen. De aanvraag wordt dan individueel beoordeeld.

Wat is een laag inkomen?

Dat is een inkomen lager dan 130% van de geldende bijstandsnorm. Zie onderstaande tabel. Verdient u dus minder dan dit bedrag? Dan heeft u waarschijnlijk recht op de energietoeslag. Voor inwoners uit de gemeente Epe en gemeente Brummen gelden andere bedragen.

 

Gezinssamenstelling

Vanaf 21 Jaar tot AOW-leeftijd (130%)

Vanaf AOW-leeftijd (130%)

Alleenstaande

€ 1.360,75

€ 1.513,70

Alleenstaande ouder
(inwonende kinderen tot 18 jaar)

€ 1.360,75

€ 1.513,70

Gehuwd of samenwonend

€ 1.943,93

€ 2.050,54

Bij het behandelen van een aanvraag houden we rekening met pensioenvrijlating.

Download aanvraagformulier

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u het aanvraagformulier downloaden, uitprinten, invullen en opsturen (een postzegel is niet nodig).

Wanneer krijg ik mijn geld?

Het behandelen van uw aanvraag duurt maximaal 8 weken. Als uw aanvraag is afgehandeld, staat het bedrag na een paar dagen op uw rekening.

Heeft u problemen door een sterk gestegen energierekening?

Bijvoorbeeld omdat u:

  • niet voldoet aan voorwaarden van de energietoeslag (bijvoorbeeld omdat uw inkomen te hoog is);
  • de energietoeslag niet genoeg is om uw rekeningen te betalen.

Dan kunt u online een afspraak inplannen met de afdeling bijzondere bijstand via Bijzondere bijstand voor onverwachte kosten. Kies in het keuzemenu voor ‘overige kosten’. Een medewerker kijkt samen met u naar uw situatie en kijkt of u in aanmerking komt voor andere (financiële) ondersteuning.

Ook kunt u voor advies terecht op het inloopspreekuur van Centenkwesties. Een medewerker kijkt samen met u naar uw financiële situatie en adviseert u op basis van uw inkomsten en uitgaven.

Wat kunt u doen om uw energierekening te verlagen?

Kijk voor tips om energie te besparen op de webpagina Hulp bij energie(kosten).

Vragen?

Kijk eerst tussen de veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet bij? Stuur dan een e-mail naar energietoeslag@apeldoorn.nl. Voor vragen kunt u ook bellen naar 14 055 (kies voor optie 7 in het keuzemenu). Wij zijn te bereiken van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Bijzondere bijstand is er voor iedereen

Veel mensen denken dat bijzondere bijstand alleen voor mensen is die ‘gewone’ bijstand ook krijgen. Maar dat is niet zo. Bijzondere bijstand is er voor mensen die opeens flink hogere kosten krijgen. Bijvoorbeeld ook als de energierekening flink hoger wordt. Dus vraag ‘m aan, u kunt het altijd proberen. 

Uw Reactie
Uw Reactie