Energietoeslag

Energietoeslag is een tegemoetkoming van de overheid voor de hoge energiekosten. Ook in 2023 kunt u weer een energietoeslag aanvragen. Inwoners die al in 2022 een energietoeslag kregen, hebben deze energietoeslag van 500 euro in januari 2023 al automatisch gekregen.

Lees meer

Misschien kunt u later in 2023 nog een bedrag van 800 euro aanvragen. Dat wordt wel zo door de landelijke overheid gemeld, maar daarvoor moet eerst de wet nog aangepast worden. Nadat de landelijke wet is aangepast weten we pas zeker wie aanvullende energietoeslag krijgt en hoe hoog dat bedrag wordt. Wij verwachten op dit moment hierover in september 2023 meer duidelijkheid te krijgen. 

Als de wet is aangepast gaat gemeente Apeldoorn in 2023 ook een energietoeslag geven aan huishoudens met een inkomen tussen de 130% en 140% van het sociaal minimum. De hoogte van deze energietoeslag is € 350,00 per huishouden. 

Zodra er meer bekend is melden wij dat hier, op deze webpagina. Wilt u een mailbericht van ons krijgen als de landelijke wetgeving is aangepast en wij op dat moment ook de energietoeslag beschikbaar maken voor huishoudens met een inkomen tot 140% van het sociaal minimum? Laat dan hier uw mailadres achter.

Als uw inkomen is gedaald, heeft u in 2023 misschien wel recht op de energietoeslag. Doe de energietoeslag-test.

U heeft recht op de energietoeslag als u op de aanvraagdatum:

  • 21 jaar of ouder bent;
  • zelfstandig woont en de hoofdhuurder of hoofdeigenaar bent;
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft;
  • een laag inkomen heeft;
  • niet in een instelling woont (zorg- of verpleeginstelling of instelling voor beschermd of begeleid wonen).

U heeft gegevens nodig van het inkomen van u en uw eventuele partner. Bewaar originele bewijsstukken zoals inkomensgegevens goed. Wij kunnen tot één jaar nadat u de energietoeslag heeft gekregen hiernaar vragen.

Let op: Heeft u al een energietoeslag ontvangen? Dan kunt u geen aanvraag indienen. 

Studenten

Alleen studenten die zelfstandig wonen en een energiecontract bij een energieleverancier hebben, kunnen een aanvraag indienen. De aanvraag wordt dan individueel beoordeeld.

Wat is een laag inkomen?

Zie onderstaande tabel. Verdient u minder dan dit bedrag? Dan heeft u waarschijnlijk recht op de energietoeslag. 

 

Gezinssamenstelling

Apeldoorn en Epe

Inkomensgrens 130%

Brummen

Inkomensgrens 120%

Alleenstaande (ouder)

€ 1.476,64

€ 1.363,07

Gehuwden

€ 2.109,48

€ 1.947,22

Alleenstaande (AOW leeftijd)

€ 1.643,38

€ 1.516,97

Gehuwden (AOW leeftijd)

€ 2.231,89

€ 2.060,21

Bij het behandelen van een aanvraag houden we rekening met pensioenvrijlating.

Heeft u problemen door een sterk gestegen energierekening?

Bijvoorbeeld omdat u:

  • niet voldoet aan voorwaarden van de energietoeslag (bijvoorbeeld omdat uw inkomen te hoog is);
  • de energietoeslag niet genoeg is om uw rekeningen te betalen.

Dan kunt u online een afspraak inplannen met de afdeling bijzondere bijstand via Bijzondere bijstand voor onverwachte kosten. Kies in het keuzemenu voor ‘overige kosten’. Een medewerker kijkt samen met u naar uw situatie en kijkt of u in aanmerking komt voor andere (financiële) ondersteuning.

Ook kunt u voor advies terecht op het inloopspreekuur van Centenkwesties. Een medewerker kijkt samen met u naar uw financiële situatie en adviseert u op basis van uw inkomsten en uitgaven.

Wat kunt u doen om uw energierekening te verlagen?

Kijk voor tips om energie te besparen op de webpagina Hulp bij energie(kosten).

Vragen?

Kijk eerst tussen de veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet bij? Stuur dan een e-mail naar energietoeslag@apeldoorn.nl. Voor vragen kunt u ook bellen naar 14 055 (kies voor optie 7 in het keuzemenu). Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. 

Bijzondere bijstand is er voor iedereen

Veel mensen denken dat bijzondere bijstand alleen voor mensen is die ‘gewone’ bijstand ook krijgen. Maar dat is niet zo. Bijzondere bijstand is er voor mensen die opeens flink hogere kosten krijgen. Bijvoorbeeld ook als de energierekening flink hoger wordt. Dus vraag ‘m aan, u kunt het altijd proberen. 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Er is een gezamenlijk Noodfonds opgericht door energiebedrijven en de overheid. De ondersteuning van dit Noodfonds is bedoeld voor mensen met een laag inkomen én een hoge energierekening (hoger dan 13% van het bruto-inkomen van het huishouden). Het Noodfonds loopt van 1 oktober 2022 tot 1 april 2023.

Voor meer informatie over de voorwaarden en doen van een aanvraag kunt u naar de website van Noodfonds energie.

Uw Reactie
Uw Reactie