Tegemoetkoming wettelijk eigen risico

Hoge zorgkosten en een laag inkomen? Dan kunt u éénmalig een compensatie krijgen voor 50% van uw verbruikte wettelijk eigen risico. Heeft u een traject schuldhulpverlening bij gemeente Apeldoorn? Kijk dan hieronder hoe u deze regeling kunt aanvragen.

 
Nodig
 • Zorgnota’s 
 • Inkomensgegevens, ook van uw partner als u die heeft
 • Uw DigiD, ook van uw partner als u die heeft
Lees meer

Betaalt u het wettelijk eigen risico vooraf in delen?

Wacht dan op uw eindafrekening. Op deze eindafrekening ziet u het verbruikte eigen risico en het geld dat u mogelijk terug ontvangt van uw zorgverzekeraar.

Heeft u nog geen DigiD?
Dan is het zelfs sneller als u die eerst aanvraagt. Dat kunt u doen aan het begin van het aanvraagformulier. Na ontvangst van de DigiD vraagt u de tegemoetkoming aan.

Heeft uw partner de tegemoetkoming al aangevraagd? 
Let er dan op dat u inlogt met uw eigen naam en DigiD en niet met die van uw partner.

Met bovenstaande knop kunt u de tegemoetkoming voor 2024 aanvragen (met DigiD). U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de voorwaarden van de regeling. Bewaar originele bewijsstukken zoals bijvoorbeeld inkomensgegevens, bankafschriften, betaalbewijzen en/of zorgnota’s goed. Wij kunnen u tot 1 jaar na de datum van toekenning hierom vragen. U ontvangt direct uw beschikking per e-mail op het door u opgegeven e-mailadres.

Lukt het niet via bovenstaande knop, vraag dan hier de tegemoetkoming voor 2024 aan. U ontvangt uw beschikking binnen 8 weken per post op uw woonadres.

Heeft u onlangs nog een zorgnota over het jaar 2023 ontvangen? Dan kunt u de tegemoetkoming over 2023 alsnog hier aanvragen. Bewaar originele bewijsstukken zoals bijvoorbeeld inkomensgegevens, bankafschriften, betaalbewijzen en/of zorgnota’s goed. Wij kunnen u tot 1 jaar na de datum van toekenning hierom vragen. U ontvangt uw beschikking binnen 8 weken per post op uw woonadres.

U hebt recht op de Tegemoetkoming wettelijk eigen risico als u voldoet aan onderstaande voorwaarden:

 • U bent 18 jaar of ouder
 • Uw gezinsinkomen is lager dan 130% van het minimum (bekijk de tabel of uw inkomen hieronder blijft)

Voor studenten geldt:

 • U bent 18 jaar of ouder
 • U bent een studerende alleenstaande ouder én uw inkomen is niet hoger dan 130% van de bijstandsnorm (excl. vakantietoeslag) (bekijk de tabel of uw inkomen hieronder blijft)

De hoogte van de tegemoetkoming is de helft van het wettelijk eigen risico dat u heeft verbruikt. In 2024 is het wettelijk eigen risico € 385,-. De tegemoetkoming is dus maximaal € 192,50.

Als u een traject schuldhulpverlening heeft kunt u ook de tegemoetkoming wettelijk eigen risico aanvragen. Het maakt dan niet uit als uw gezinsinkomen hoger is dan 130% van het sociaal minimum.

U kunt de regeling in dit geval aanvragen via de bovenstaande knop. 

Komt u liever langs? U kunt op de onderstaande tijden zonder afspraak terecht op onderstaande locaties.

 • Samen055 Noord: Zilverschoon 4. Maandag van 10 tot 12 uur en donderdag van 14 tot 16 uur.
 • Samen055 Oost: Violierenplein 104. Dinsdag van 10 tot 12 uur. Donderdag van 14 tot 16 uur.
 • Samen055 Zuid: 1e Wormenseweg 460. Dinsdag en donderdag van 14 tot 16 uur.
 • Samen055 West: Dokter Rodbardlaan 5. Maandag van 14 tot 16 uur. Woensdag van 10 tot 12 uur.

Heeft u nog andere vragen? Neem contact op via inkomensondersteuning@apeldoorn.nl of bel naar 055- 580 11 40.

Gemeente Epe is vanaf januari 2023 gestopt met de regeling ‘Tegemoetkoming eigen risico’. Als u in Epe woont kunt u de tegemoetkoming dus niet meer aanvragen.

Uw Reactie
Uw Reactie