Veelgestelde vragen

Hieronder beschrijven we voor de deelnemers wat er nodig is om een ontwerp in te dienen en wat er vervolgens gebeurt. Ook omwonenden kunnen hier informatie over het project vinden. Heb je nog een andere vraag? Neem dan contact op met het team Cultuur & Erfgoed via kunstkast@apeldoorn.nl.

Mag ik meedoen aan dit project?

Alle Apeldoorners die minimaal 14 en maximaal 27 jaar oud zijn mogen een ontwerp indienen. Eerdere ervaring met kunst is niet nodig. Om iedereen de kans te geven hun werk te laten zien in Apeldoorn, delen we de groep op in 18- en 18+. Voor beide groepen stellen we een aantal kasten beschikbaar. Zo maken zowel ervaren als minder ervaren makers een kans om een winnend ontwerp in te dienen.

Waaraan moet mijn ontwerp voldoen? 

Je ontwerp mag een schets zijn van jouw idee voor op de stroomkast. Het hoeft nu nog niet helemaal in detail te zijn (maar dat mag wel!). Let wel op het volgende:

  • Laat het ontwerp aansluiten op het formaat en de afmetingen van de stroomkast (bekijk de locaties en afmetingen van de stroomkasten).
  • Let ook goed op deuren, stickers, handvaten en andere objecten op de kast.
  • Geef duidelijk aan voor welke kast of kasten je een ontwerp indient.
  • Zorg ervoor dat het ontwerp een goede indruk geeft van wat je in gedachten hebt voor de kast.

Verder stellen we de volgende voorwaarden:

  • Het ontwerp mag niet aanstootgevend of kwetsend zijn, geen gevoel van angst opwekken, of in strijd zijn met de wet.
  • Het ontwerp mag geen reclame bevatten.
  • Het ontwerp mag geen politieke lading hebben.

Waar moet mijn ontwerp over gaan?

Op de voorwaarden hierboven na, zijn er geen eisen aan het ontwerp. Wel willen we een aantal thema’s met je delen die als inspiratie kunnen dienen voor het ontwerp:

  • Erfgoed/geschiedenis: elke plek heeft zijn eigen geschiedenis. Bij het bedenken van een ontwerp kunt je je laten inspireren door wat er op deze locatie is gebeurd. Voor sommige kasten hebben we een stukje geschreven. Deze lees je op de aanmeldpagina onder het kopje ‘locaties en historische verhalen’.
  • Natuur/klimaat: Apeldoorn ligt als ‘hoofdstad van de Veluwe’ middenin groen gebied. Ook de kasten zelf staan soms middenin het groen of een bloemenberm. Dit is een mooie kans om hierop in het ontwerp aan te sluiten.
  • Cultuur/muziek: dit project is een mooie kans om je creativiteit de vrije loop te laten. Wellicht is het leuk om daarbij andere vormen van cultuur op de kastjes te zetten: muziek, dans, bedenk het verder maar… Misschien heb je een ander idee of thema in gedachten dat geweldig tot zijn recht komt op deze plek. Dit mag natuurlijk ook. Voel je vrij om je creativiteit te gebruiken!

Welke stroomkasten doen mee aan het project?

We hebben 18 kasten geselecteerd voor dit project. Op de aanmeldpagina vind je een overzicht van de locaties.

Op welke delen van de kast komt het ontwerp?

De kasten hebben verschillende vormen en afmetingen. Op sommige kastjes mag je alleen de voor- en achterkant gebruiken, op sommige kasten ook de bovenkant of de zijkant. Op de aanmeldpagina onder het kopje ‘locaties en historische verhalen’ staan de afmetingen genoemd en de plekken die je mag meenemen in jouw ontwerp.

Hoe kom ik meer te weten over de historische achtergrond van de locatie van de kast?

Op de aanmeldpagina onder het kopje ‘locaties en historische verhalen’ vind je een kaart met daarop alle kastjes. Voor een aantal hiervan is een omschrijving toegevoegd over de historische gebeurtenissen van de plek.

Mag ik voor alle kasten een ontwerp indienen?

Je kunt voor maximaal drie kasten uit de lijst een ontwerp indienen. Van deze ontwerpen kiest de jury er maximaal één uit. Zo krijgen meer makers de kans om hun werk te laten zien.

Hoe dien ik een ontwerp in?

Je kunt je ontwerp digitaal aanleveren. Je hebt hiervoor je DigiD nodig of E-herkenning. Heb je dit niet, dan kun je contact opnemen door te mailen naar kunstkast@apeldoorn.nl. Is je ontwerp fysiek en lukt het niet om het om te zetten naar een digitaal ontwerp?

Stuur dan je ontwerp per post naar:

  • Gemeente Apeldoorn
  • Vakgroep Cultuur & Erfgoed
  • t.a.v. B. Verheesen
  • Postbus 9033
  • 7300 ES Apeldoorn

Tot wanneer kan ik een ontwerp indienen?

De deadline voor het indienen van de ontwerpen is maandag 13 november.

Krijg ik een vergoeding voor mijn ontwerp?

Om iedereen de kans te geven hun werk te laten zien in Apeldoorn, delen we de groep op in 18- en 18+. Voor beide groepen stellen we een aantal kasten beschikbaar. Zo maken zowel ervaren als minder ervaren makers een kans om een winnend ontwerp in te dienen. We hanteren de volgende vergoeding voor de winnende ontwerpen:

  • De 18+ groep krijgt € 1.000,00 excl. BTW per gekozen ontwerp. De hoogte van deze vergoeding is de vorige keer in overleg met ACEC, GIGANT en op basis van de Fair Practice code bepaald.
  • De 18- groep krijgt €500,00 excl. BTW per gekozen ontwerp. Ook willen we deze groep een bedrag aanbieden dat te besteden valt aan beeldende kunst, bijvoorbeeld ontwerpmateriaal of een cursus. Hierover volgt later meer informatie.

Hoe worden de ontwerpen beoordeeld en gekozen?

In de week van 4 december zullen een vakjury en een inwonersjury beslissen welke ontwerpen op de kastjes komen. Hierover volgt later meer informatie.

Op welke onderdelen wordt mijn ontwerp beoordeeld?

De jury’s kijken naar:

  • Artistieke kwaliteit
  • Aansluiting op de omgeving: komt het ontwerp goed tot zijn recht in de omgeving van de kast?
  • Originaliteit: is het ontwerp onderscheidend ten opzichte van andere ontwerpen?

Wanneer hoor je of jouw ontwerp is gekozen?

Op vrijdag 8 december ontvangen alle inzenders per e-mail bericht over de juryuitslag.

Wanneer komen de winnende ontwerpen op de stroomkasten?

We brengen de kunstwerken in april 2024 aan op de kasten. Dit doen we vanwege het weer: als het regent of als de temperatuur onder de 10 graden is, blijven de ontwerpen niet zitten.

Mag ik rechtstreeks op de kasten schilderen?

Nee, we kiezen ervoor om de kasten te bestickeren met een folie. We printen de geselecteerde ontwerpen op een weerbestendige folie, waarna een bureau ze aanbrengt op de kasten. Zo kunnen de ontwerpen voor lange tijd op de kasten blijven zitten, ook bij slecht weer.

Mag ik mijn naam op de kast zetten?

Elke stroomkast krijgt een QR-code. Deze verwijst naar een webpagina over het ontwerp en de maker.

Blijf jij de eigenaar van het kunstwerk?

De maker blijft eigenaar van zijn/haar ontwerp. Wanneer het ontwerp wordt uitgekozen, geeft de maker schriftelijk toestemming aan de gemeente om het ontwerp toe te passen op de stroomkast. Hiervoor ontvangt de maker een vergoeding. De stroomkasten zelf zijn in beheer van netbeheerder Liander of van de gemeente. Zij blijven eigenaar van de kasten.

Hoe lang blijven de kunstwerken op de kast zitten?

We beschermen de kunstwerken met een anti-graffiti-laag die zeven jaar bescherming biedt. Hierna verwijderen we het kunstwerk. Het kan echter zo zijn dat het kunstwerk eerder moet worden verwijderd wegens vervanging of reparatie van het kastje. We zullen hiervoor op tijd contact zoeken met de maker van het kunstwerk.

Wat is het doel van het project?

We willen jonge kunstenaars de kans geven zich creatief te ontwikkelen. Ook willen we Apeldoorn mooier maken met de kunstwerken.

Kan ik een stroomkast voordragen voor een kunstwerk?

We kunnen geen stroomkasten meer aan de lijst van dit jaar toevoegen. Wel horen we het graag als je een geschikte kast ziet, zodat we de kast eventueel in een volgend project mee kunnen nemen. Mail hiervoor naar kunstkast@apeldoorn.nl.

Daarnaast biedt netbeheerder Liander voor hun kasten de mogelijkheid om een ontwerp in te dienen. Hiervoor verwijzen we je graag naar de website van Liander.

Kan ik als buurtbewoner meebeslissen over de ontwerpen? Zo ja, hoe?

In de week van 4 december zullen een vakjury en een inwonersjury beslissen welke ontwerpen op de kastjes komen. Hierover volgt later meer informatie.

Ik vind het kunstwerk niet mooi en ik wil het weg hebben. Kan dat?

Het is niet mogelijk om het kunstwerk te laten verwijderen. Het is heel persoonlijk wat iedereen wel of niet mooi vindt. Zo is dat ook met kunst in de openbare ruimte. Door naast een vakjury met een inwonersjury te werken, kiezen we voor ontwerpen met kwaliteit én draagvlak.

Hoe lang blijven de kunstwerken op de kast zitten?

We beschermen de kunstwerken met een anti-graffiti-laag die zeven jaar bescherming biedt. Hierna verwijderen we het kunstwerk. Het kan echter zo zijn dat het kunstwerk eerder moet worden verwijderd wegens vervanging of reparatie van het kastje.

Wie is eigenaar van de stroomkast?

De stroomkasten zijn in beheer van netbeheerder Liander of van de gemeente.

Is het veilig om een stroomkast te voorzien van een kunstwerk?

Zeker. We hebben contact gehad met de beheerders van de kasten, deze zijn geschikt om te bestickeren. Voor het aanbrengen, onderhouden en eventueel verwijderen van het kunstwerk nemen we veiligheidseisen in acht.

Het kunstwerk in mijn buurt is beschadigd. Waar kan ik dit melden?

Als een kunstwerk is beschadigd, dan kun je  dat melden via het klantcontactcentrum van de gemeente, telefoonnummer 14 055.

Hoe worden de stroomkasten schoongehouden?

De gemeente en netbeheerder Liander zorgen voor het onderhoud van de kasten. Als je ziet dat een kast vies of beschadigd is, dan kun je dit melden via het klantcontactcentrum van de gemeente, telefoonnummer 14 055.

Bij wie kan ik terecht met vragen over een specifieke stroomkast?

Wanneer er vragen zijn over het project, kun je contact opnemen met het team Cultuur en Erfgoed, via cultuur-erfgoed@apeldoorn.nl. Wanneer er een specifieke vraag is over de kast, kun je contact opnemen met de wijkbeheerder.

Uw Reactie
Uw Reactie