Sinds woensdag 1 november is een spiksplinternieuwe plek om te sporten en spelen geopend: het Cruyff Court Plus Sprenkelaar. Fotograaf: Rob Voss

Derde Cruyff Court Plus in Apeldoorn geopend

Woensdag 1 november is aan de Aristotelesstraat een nieuwe plek om te sporten, spelen en elkaar ontmoeten feestelijk geopend: het Cruyff Court Plus Sprenkelaar. De Cruyff Foundation en de gemeente hebben goed geluisterd naar wat de buurt wil bij het ontwerpen van deze plek. Het resultaat is een multifunctionele sportplek waar van alles te doen is.

De nieuwe Cruyff Court bestaat uit een voetbalveld, volleybalveld, teqball tafel (teqball is een combinatie tussen voetbal, tafeltennis en voetvolley), schaaktafels, speeltoestellen en een 3x3 basketbalveld. Het basketbalveld krijgt in het voorjaar nog een hele mooie en kleurrijke ‘graphic’ op het asfalt. Bij de opening was het ontwerp vast te bewonderen.

Cruyff Court Plus is een idee van de Johan Cruyff Foundation. De ‘plus’ houdt in dat het niet alleen gaat om een voetbalveld, maar om een plek met nog veel meer sport- en spelmogelijkheden. En dat het ontwerp ontstaat op basis van wat past in een gebied en wat mensen en partijen uit de buurt graag willen.

Derde in Apeldoorn

Deze Cruyff Court Plus in de Sprenkelaar, aan de Aristotelesstraat, is de derde in Apeldoorn. De eerste openden we in 2021 aan de Morinistraat in Orden. De tweede is sinds september dit jaar klaar en ligt in het Zuiderpark. In 2020 sloot Apeldoorn als eerste gemeente in Nederland een overeenkomst met de Cruyff Foundation om samen op drie plekken een Cruyff Court Plus te realiseren.

Convenant met partners

Na de realisatie volgt steeds nóg een stap: de Cruyff Foundation en gemeente sluiten met betrokken partijen uit de buurt een ‘sociaal convenant’. Hierin maken we afspraken over hoe alle partijen het gebruik van de Cruyff Court Plus gaan stimuleren. Partijen die meedoen zijn bijvoorbeeld scholen en verenigingen uit de buurt en ook sportservice Apeldoorn. Over de Morinistraat is zo’n convenant gesloten. De gesprekken over dit soort afspraken voor de courts in Zuiderpak en Sprenkelaar lopen nog.

 

Kinderen en wethouder Danny Huizer staan juichend op het Cruyff court.
Wethouder Danny Huizer opende samen met Desmond Post van de Cruyff Foundation en de kinderen het derde Cruyff Court Plus in Apeldoorn. Fotograaf: Rob Voss

Samen doen

Desmond Post van de Cruyff Foundation begeleidde de realisatie van de drie plekken in Apeldoorn. Hij vertelt: “Een iconische uitspraak van Johan Cruijff is: Alleen kun je niets, je moet het samen doen. Dit slaat ook op de samenwerking tussen de gemeente Apeldoorn en de Cruyff Foundation. De gemeente Apeldoorn was de eerste gemeente in Nederland die de stap durfde te zetten om samen met ons Cruyff Courts op basis van behoefte in te richten. De drie locaties hebben allemaal andere kenmerken. Stuk voor stuk zijn het geweldige ruimtes geworden voor kinderen om zich te ontwikkelen door sport en spel”.

Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation: “De Cruyff Foundation richt zich op kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is. We merken dat er bij gemeentes behoefte is aan dit nieuwe concept waarbij we buitenruimte samen inrichten en de wensen van jong én oud worden meegenomen”.

Spelen en ontmoeten

Ook wethouder Sport en Welzijn Sunita Biharie is erg enthousiast. “Plekken zoals dit om te spelen, sporten en elkaar ook te ontmoeten zijn super belangrijk in een wijk. Bewegen en sporten is natuurlijk in de eerste plaats leuk én gezond, maar ook de sociale kant is heel waardevol. Een plek als dit stimuleert dat kinderen en volwassenen uit de wijk elkaar hier treffen en elkaar ook beter leren kennen.”

Uw Reactie
Uw Reactie