Dit kunt u doen tegen: wateroverlast
Fotograaf: Peter Lous
Dit kunt u doen tegen: wateroverlast

Sinds 1950 is de jaarlijkse neerslag met ongeveer 20% gestegen. Alle seizoenen zijn natter geworden behalve de zomer: deze is droger geworden. Het regent minder vaak, maar harder.

Deze maatregelen kunt u nemen tegen wateroverlast

De top 10 natste maanden vanaf 1960 waren dan ook allemaal ná 1997. De natste maand was augustus 2006. Toen viel er bijna 5.400 mm. Dat is 67x meer dan normaal in augustus valt! De natste dag was 26 augustus 2010. Er viel toen 895 mm regen in één dag. Dat is meer dan gemiddeld in een jaar tijd valt. Hevige regenval kan allerlei problemen opleveren in een stad als Apeldoorn. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die u kunt nemen om wateroverlast te voorkomen:

Grondwater- overlast

Lees hier wat u kunt doen bij grondwater in uw kruipruimte of kelder

Plant een boom

In stedelijk gebied waar veel verstening is kan het regenwater slecht in de bodem infiltreren. Door een toename in het aantal hoosbuien wordt het riool vaker overbelast. Het is daarom belangrijk om – vooral in stedelijke gebieden – veel groen te integreren. Vooral bomen nemen door hun grote wortelsystemen veel water op. Een rode beuk neemt bijvoorbeeld per jaar wel 27.000 liter water op! Hierdoor is de kans op ondergelopen straten en een overbelast riool een stuk kleiner. Wilt u graag weten welke boom jij het beste in uw tuin kunt planten? In de soortentabel (pdf, 1.3 MB)  staat beschreven hoe verschillende boomsoorten scoren op hun bijdrage aan klimaat, luchtkwaliteit, waterberging en biodiversiteit. 

Onthard en vergroen

Als 10% van het tuinoppervlak in een gemeente wordt onttegeld, stroomt er jaarlijks 85 miljoen liter minder water door het riool! Beperk de oppervlakte van verharding het liefst tot maximaal 20%. Als u tegels wilt vervangen door gras of beplanting is het wel belangrijk dat de bodem goed verzorgd wordt. Onder tegels ligt vaak zand, wat geen voedzame bodem is voor planten. Het is daarom belangrijk om de grond te verbeteren met bijvoorbeeld bemeste tuincompost. Op plekken waar u geen planten wilt kunt u kiezen voor  grind, houtsnippers of schelpen. Dit is gemakkelijk te betreden, maar het water loopt beter weg dan bij tegels. Voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen zijn er steeds meer mooie alternatieven zoals de Rain(a)way tegels.

Aan de voor- en zijkant van woningen is het vaak mogelijk om tegels weg te halen en een geveltuin aan te leggen. Wij kunnen u helpen met de aanleg. Stuur een e-mail naar groeninitiatief@apeldoorn.nl. Daarin beschrijft u wat u wilt doen en op welke plek u dat wilt doen. Wij nemen contact met u op en bekijken samen met u de mogelijkheden.

Lees verder over het vergroenen van gevels

Koppel de regenpijp af

Door uw regenpijp af te koppelen is de kans kleiner de het riool overstroomt. Ook hoeft al het water dan niet langs de waterzuiveringsinstallatie en blijft het grondwater beter op peil. U kunt er voor kiezen om regenwater op te vangen in een regenton of regenwaterschutting om te gebruiken voor uw planten of om bijvoorbeeld de ramen mee te wassen. Daarnaast kunt u via een greppel of goot het regenwater naar een regenwatervijver, infiltratieveld of wadi laten lopen. U kunt zelfs een wadi aanleggen onder een trampoline! Wilt u weten hoe groot de regenwatervijver, het infiltratieveld of de wadi moeten zijn om het regenwater van uw dak te kunnen bergen? Gebruik de calculator van Huisje Boompje Beter.

Wat doen wij?

Wij vinden het belangrijk dat u meewerkt om regenwater niet meer in het riool te laten lopen. Daarom helpen we u daar graag bij. U kunt subsidie krijgen voor afkoppelen. U vraagt de subsidie aan via de pagina Subsidie voor afkoppelen regenwater. U leest daar ook wat de voorwaarden zijn. Bijvoorbeeld voor welke gebieden in Apeldoorn de subsidie geldt.

Leg een groen dak aan

Groene daken vangen veel regen op. Afhankelijk van het type groen dak wordt er 25 tot 160 liter per m2 opgevangen. Er zijn verschillende typen groene daken: sedumdaken, gras/kruidendaken, beloopbare daktuinen en beplante hellende daken. De meeste particulieren kiezen voor een sedumdak. Deze planten slaan veel water op waardoor ze lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Een sedumdak is licht van gewicht en kan bijna altijd op bestaande, platte daken worden gelegd. Ze zijn ook vrij eenvoudig zelf aan te leggen.

Lees verder over groene daken

Vang water op in een regenwatersysteem

Regenwater opvangen in een regenwatersysteem scheelt u tussen de 40 en 75% in drinkwatergebruik. Het regenwater gaat van het dak via de regenpijp door een filter om bladeren uit het water te filteren. Het regenwater wordt opgeslagen in een tank of ton. Ook kan het water opgeslagen worden in een tank in de kelder/garage of in een ondergrondse tank. In de tank zakken de stofdeeltjes naar de bodem en insecten drijven via de overloop naar het riool. Het water dat overblijft is geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld de wasmachine, het doorspoelen van het toilet en voor het sproeien van de tuin. Er zijn zelfs systemen waar het water zo goed in wordt gezuiverd dat u er mee kunt douchen.

Uw Reactie
Uw Reactie